Träningssätt

Extern belöning

2012-10-14 20:33 #0 av: Cerrolyn

Extern kommmer från latinets externus och betyder något som är utanför en avgränsad enhet. I det här fallet så blir det en belöning som inte direkt kommer från föraren.

Vad kan man använda som extern belöning då? Precis samma sak som du använder annas som belöning: bollar, rep, godis i en skål för att nämna några exempel. Att godisen ligger i en skål är för att undvika nosande på marken om den ligger direk där. Du kan använda extern belöning för att få in en riktning, sug på hinder och få bort ”godis handen”. I mitt tycke kan du använda detta till allt, men kanske inte direkt i början. Låt mig ge dig ett exempel:

Säg att du tränar linförighet eller fritt följ, du har fått hunden att ta fin kontakt med dig och följer fint vid din sida. Ta med dig hunden till den plats du vill ha extern belöningen (så den få se vad du gör)ställ ner skålen med godis i eller lägg ner leksaken, ta med hunden en bit bort och träna. När hunden går så där bra så säger du varsågod och skickar hunden mot belöningen. Lägg dit en ny belöning och fortsätt. Du får på detta settet inte en hund som tittar efter dina händen då belöningen kommer inte från dem. Ett annat toppen exempel är till platsen. Lägg belöningen bakom hunden och när ni är klara så får hunden springa dit.

Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad du kan använda extern belöning till.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2012-10-14 21:33 #1 av: joheck

Jättebra artikel! Behövde verkligen information om det här. Ska ta å testa om det funkar på mina, eller snarare om jag kam få det att funka ;).

Anmäl
2012-10-14 22:20 #2 av: Cerrolyn

Tack, har ide på i alla fall en artikel till om belöningar.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2012-10-14 22:45 #3 av: joheck

Låter spännande! Belöningar kan man inte lära sig för mycket om^^.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.