2012-10-12 00:12 #0 av: Cerrolyn

Att föra träningsdagbok är något som markant kan förbättra din träning, ja det kan till och med ses som en nödvändighet för att lyckas i träningen. Även om det låter som tråkigt pappersarbete tar det bara runt 1 minut att färdigställa.

En träningsdagbok kan du använda till all träning, inte bara din egen utan även din hunds. En träningsdagbok för varje aktivitet och hund gör att du enkelt kan hitta vad du söker, du kan alltså ha en dagbok för exempelvis tävlingslydnad, en för spår och en för agility.

 

Varför träningsdagbok?

Träningsdagboken kan hjälpa dig undvika fel i träningen. Genom den kan du följa din hunds utveckling och framsteg. Dagboken hjälper dig att se vad som fungerar och vad ni behöver träna mer på. 
Stöter du på ett problem i din träning kan du gå igenom din träningsdagbok och försöka hitta en lösning. Kanske finner du då svar som exempelvis "hunden har aldrig spårat i regn förut", "hunden har aldrig spårat över en nygödslad åker förut", "hunden har aldrig tränat inför ett stort antal människor förut" som förklarar varför er träning inte lyckades denna gång.

 

Strukturera upp din träningsdagbok

Nedan följer ett exempel på hur du kan strukturera upp din träningsdagbok men hjälp av rubriker.

När? 
Här skriver du ut datum och tid. Datumet anger hur gammal din hund är och du kan på så sätt hålla koll på hundens utveckling. Datumet anger också vilken tid på året det är. Under den här rubriken skriver du också ut tid. Det kan hända att unden presterar bättre under en viss tid på dygnet, vilket du kan upptäcka genom träningsdagboken.

Var?
Var tränar ni någonstans? På klubben, i köket eller ute på baksidan? Ett helt nytt ställe?

Belöning?
Vilken typ av belöning använde du? Godis, kamptrasa eller boll? Här kan du se om hunden jobbar bättre för en viss typ av belöning än andra och om vissa belöningar funkar bättre vid vissa typer av moment.

Vad?
Vad tränade ni och på vilket underlag?

Hur?
Hur gick träningen? Är det något speciellt du ska tänka på tills nästa gång?

Övrigt?
Övriga kommentarer. Hur var omgivningen, störningar? Vädret, var det regnigt, blött, kallt eller varmt?

 

Lycka till i träningen! Du har inget att förlora!

Skriven av Tina på Brukshundraser ifokus, tack för att jag fick låna denna.