Lydnad

Lydnadsprov Del 2

2008-02-02 19:18 #0 av: Cerrolyn

Nästa del i lydnadsprovsserien är om klass I.

Klass I

 

Platsliggande Koeff 3          Max betyg 30

Man lägger hundarna på TL (tävlingsledaren)s order och det är 5 meter mellan hundarna. Sedan går man 20 m och vänder upp mot hundarna och står där i 2 minuter och är synlig för hundarna. Hundarna får inte förflytta sig, sätta sig, nosa eller göra ljud från sig. På TLs order går man tillbaka till hunden och på TLs order sätter man hunden upp. När TL har sagt att momentet är slut får man klappa om och berömma sin hund, innan dess ska man vara tyst.


(Platsliggning)

Tandvisning Koeff 1          Maxbetyg 10

Detta är det ända momentet som man inte får hoppa över utan detta är obligatoriskt. Hunden ska vara kopplad och domaren ska utan svårigheter kunna kontrollera hundens bett. Det är hundens tillgänglighet man är ute efter här och inte om den har tandsten/dålig andedräkt som avgör.

Linförighet (LF) Koeff 4          Maxbetyg 40

Hunden ska föras i fritt hängande koppel och villigt och rakt följa föraren på vänster sida med huvudet eller bogen i jämnhöjd med förarens knä. Linförighet ska prövas i vändningar och halter i varnlig marsch. Hunden ska även prövas under rak språngmarsch (springa) där märkbar tempoväxling ska föreligga. Då föraren gör halt ska hunden utan kommando inta utgångspunkten (sitta rakt vid vänster sida).


(Elina och Ceasar)

Läggande Koeff 2          Maxbetyg 20

Momentet börjar med fritt följ (som LF fast utan koppel) och på TLs kommando ge man hunden kommando eller gör ett handtecken och hunden ska snabbt lägga sig ner. Föraren får inte stanna till utan ska fortsätta gå ca 10 meter och gör helt om halt och åter gå på TLs order. Hunden får inte förflytta sig, inta annan possition, nosa eller göra ljud från sig.


(Ceasar i läggande)

Inkallande Koeff 3          Maxbetyg 30

Hunden lämnas i sittande ställning varefter föraren på TLs order går ca 15 meter i anvisad riktning. Föraren får innan denne lämna hunden ge kommandot "stanna kvar". På TLs order kallas hunden in som ska springa i raskt tempo och sätta sig i utgångsposition hos föraren.


(Joyca & matte under inkallningen)

Ställande Koeff 3          Maxbetyg 30

Momentet börjar med fritt följ (som LF fast utan koppel) och på TLs kommando ge man hunden kommando eller gör ett handtecken och hunden ska snabbt ställa sig. Föraren får inte stanna till utan ska fortsätta gå ca 10 meter och gör helt om halt och åter gå på TLs order. Hunden får inte förflytta sig, inta annan possition, nosa eller göra ljud från sig.


(Fanja står fint)

Apportering Koeff 1          Maxbetyg 10

Hunden ska vara i utgångspossition och efter order av TL och på kommando gripa en apportbock i trä, som av föraren hålls på lämpligt avstånd framför hundens nos. Hunden ska hålla apportbocken i ca 5 sek. Därefter ska föraren, efter order av TL, kommendera hunden att avlämna apportbocken. Hunden får inte ställa sig upp eller tugga, inte heller släppa den för tidigt.


(Fonzie med apportbocken)

Hopp över hinder Koeff 2          Maxbetyg 20

Hunden lämnas i sittande ställning på valfritt avstånd från hindret. Föraren ställer upp på valfritt avstånd på mottsatta sidan i riktning mot hindret. Föraren får innan denne lämna hunden ge kommandot "stanna kvar". På förarens kommando ska hunden hoppa fritt över hindret och inte utgångsställning.

Hindret ska vara täckt och hopphöjden vara densamma som hundens mankhöjd, avrundad till närmaste 5 cm. På begäran av föraren kan höjden sättas högre, dock högst 1m.


(Kiara hoppar)

Helhetsintryck Koeff 1          Max betyg 10

Vid bedömning av helhetsintryck ska hänsyn tas till samarbetet mellan förare och hund såväl under som mellan momenten. Hänsyn skall även tas till ekipagets uppträdande mellan momenten.

(Ibland lyckas man till och med vinna)

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2008-03-02 21:07 #1 av: HarrietKiara

Snygg hund som hoppar. Måste var en lydnadschampion. :)

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2008-03-02 23:38 #2 av: Cerrolyn

#1

Självklart är det det ;)

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-11-07 18:32 #3 av: Gingo

Jättebra. Ska ut och träna efter det här nån dag framöver Glad

Anmäl
2009-11-07 18:39 #4 av: Cerrolyn

Skrattande

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2010-08-22 00:29 #5 av: Fridaaaa

Bra tips hur man lär in ställande under gång? Min hund kan ordet stanna men INTE när vi tränar det:/

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2010-08-22 12:16 #7 av: Yessica

#5 Du får hjälpa hunden i början då. Sakta in lite och använd handtecken kanske? Ev. Säga stanna, och belöna direkt när han stannar till. Du måste först lära in ställandet innan du kan kräva att du ska kunna fortsätta gå bara.

Anmäl
2010-08-22 14:05 #8 av: Cerrolyn

#5

Jag ska göra en artikel om gårutan (ställande, sättande och läggande under gång). Men som #7 säger, var övertydlig och sedan minska hjälperna.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2010-08-24 19:58 #9 av: Fridaaaa

#7tack :)


#8okj vad bra! Tack :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2010-10-13 15:19 #11 av: QLBA

Har en jätte reserverad hund, efter en bilolycka vi varit med om. Hon låter efter denna händelsen ingen komma nära, men nu har hon visat glädjen i tävlingslydnad, och hon är jätte duktig, helt chockad över hur lättlärd hon faktiskt är.

Men kommer jag komma någonstans i tävling tror ni när vissa moment kräver att domaren ska fram till hunden typ tandvisning?

Finns det något sådant moment i klass 1?

Vi planerar tävling slutet av sommaren.

Anmäl
2010-10-13 15:26 #13 av: Cerrolyn

#11

Du få ta och lära henne att det är ett moment. Tandvisningen är det ända momentet som du inte få hoppa över. Så låter hon inte domaren få titta så kommer ni mycket troligt (minns inte till 100%) inte fortsätta tävla. MEN det är endast i klass I som detta finns med.

Börja med att t ex bestämma dig för ett kommando som du vill ha t ex "Tandvisning" och därefter tar du och titta själv. Lyft bara på läppen i början för att sedan kunna öppna hela gapet (olika hur domarna gör). Sedan tar du någon som hunden känner mycket väl t ex en familjemedlem. Sedan stegrar du detta sakta till helt okända människor.

Lycka till!

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2010-10-13 16:27 #14 av: QLBA

#13 ooo va tråkigt nu tappade jag intresset helt för lydnads tävling.

Problemet med denna damen är att det sitter så djupt ingrott i henne, vi tränar dagligen hennes reservation och rädsla för människor. Hon gör små framsteg men ingen har fått röra henne ännu ( tränat i över 1 år)

Men Men man ska väl aldirg ge upp får nog flytta tävlingsplanerna framåt ett år eller två bara.

Anmäl
2010-10-13 18:55 #16 av: Cerrolyn

Ge inte upp,

Jag vet en som hade problem och klickade in det som ett moment, hon gjorde åt det hållet jag beskrev. Använd toppen belöning och belöna ALLT med kontakt att göra till en början.

Men jag blev nyfiken. Hur kom det sig att detta kom i och med olyckan?

(Du kan PMa mig om du inte vill skriva här)

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2010-10-16 12:59 #17 av: Yessica

Såhär står det i reglerna:

2. Tandvisning / Tillgänglighet Koeff 1 Maxpoäng 10

Utförande:

 

Utförande samt bedömningsanvisning 

Momentet är obligatoriskt. Hunden skall vara kopplad. Domaren skall utan svårighet kunna kontrollera hundens bett. I bedömningen tas hänsyn till hundens allmänna uppträdande. Domaren avgör om bord ska användas.

Om inte annat anges börjar och slutar momentet i utgångsställning. Från och med moment 4 ska hunden föras fritt och kopplet vara undanstoppat och osynligt för hunden.

Bedömning:

Momentet börjar då domaren kommer fram till ekipaget och slutar då domaren lämnar detsamma. Vägran av föraren att genomföra momentet medför att hunden avstängs från vidare tävlan denna dag. För högsta betyg krävs att hundens bett skall kunna kontrolleras på önskvärt sätt utan att hunden sätter sig till motvärn. Hund som vid tandvisningen visar aggressivitet eller påtaglig rädsla underkänns.

 

Som jag förstår det får man fortsätta även om hunden underkänns, men att den gör momentet ändå liksom. Men vägrar man som förare att göra tandvisning får man inte tävla vidare. Du får väl fundera på om din hund klarar av att börja jobba efter att en människa försökt kolla tänderna på den. Men som sagt, fortsätt träna träna. Glad

Anmäl
2010-10-16 14:25 #18 av: QLBA

Ok men det känns ändå skönt att även om hon misslyckas får vi fortsätta tävla, man vill ju inte att den lilla grejen ska förstöra så hon inte får visa upp hur duktig hon är i de andra momenten.

Även att någon skrämmer upp henne eller hon blir stressad. Lugnar hon ner sig väldigt fort så tror hon hade kunnat fortsätta jobba efteråt.

Ska fråga på hundkursen nästa gång om det finns någon som vågar hjälpa till att träna detta, tränaren går ju men snart är de ju kompisar då hon får korv varje gång hon kommer i närheten så behöver nytt folk hela tiden =)

Fast det viktiga är ju i slut ändan att den som hjälper till att träna detta inte blir rädd för då stärks hon. Är tyvärr det som hänt många gånger.

Anmäl
2010-10-17 14:35 #19 av: Yessica

#18 Du kan ju passa på att be alla på hundkursen komma fram och ge godis och klappa på henne flera ggr. Så hon lär sig att människor är roliga. Glad

Anmäl
2010-10-17 15:57 #20 av: QLBA

19# Har gjort den tabben en gång. Lite som jag skrev här uppe det är jätte viktigt att den som går fram till henne inte blir rädd för henne för då stärks bara beteendet.

Tyvärr så blir endel rädda när hon lägger ett jätte skall precis innan hon ska ta godisen, eller morrar till. Har haft folk som ryggat unden och då har hon genast blivit tio gånger värre.

Är dock på ett ställer med 4 andra hundägare och promenerar ibland, de brukar kasta godis till henne det är jätte bra, för de är starka och har erkänt att de ryggar till när hon skäller och blir lite nervösa.

Annar så är det ett jätte bra tips du skriver =) . . .

Anmäl
2010-10-17 18:18 #21 av: Cerrolyn

Tyvärr så är det så att jag är ganska säker på ett underkännande i Tandvisningen gör att man blir diskad från tävlingen.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2010-10-19 00:53 #22 av: Yessica

#19 Okej, förstår. Hoppas det går framåt i träningen så ni kan starta.

#21 Men kolla reglerna jag kopierade... Står inget om det.

Anmäl
2010-10-19 04:57 #23 av: Cerrolyn

#22

Allt står inte i reglerna Flört Men det kan vara de gamla jag tänker på, var ju 2005 som jag tävlade i ettan.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2010-10-19 14:50 #24 av: tsset

#20 Kan du inte tävla inofficiellt då? Då borde det ju inte vara några problem att hoppa tandvisningen, också får du visa upp hur duktig hon är. Kanske kan du då samtidigt hitta någon som vill träna med er. Börja bara med att folk går fram till er, eller kanske förbi eller i närheten. Även om jag skulle rekommendera att du försöker "jobba" med tandvisningen hela tiden genom att låta henne skapa positiva associationer till Alla människor hon ser. Om hon helhetsmässigt blir mer positiv till människor kommer ju tandvisningen i sig bli lättare att träna också. Nu vet jag inte var du finns men annars hade jag gärna hjälpt till. Är ju sååå otroligt tråkigt när man har en hund som är grym på något men man inte kan visa det av någon anledning. Jag har jobbat med stress i 5 år så jag vet hur det känns.

Anmäl
2010-10-23 06:53 #25 av: TinaH

# 18

Sedan så är det ju så att tandvisningen är det enda moment man inte kan avstå ifrån, då det är en tillgivenhets moment.

fråga vänner och bekanta om dom inte kan titta på hundens tänder, och belöna med korv när hunden går fram och dom kan se tänderna.

Lycka Till!

 

Jag har lite problem åt andra hållet...Boy är översocial!!
Men så är han Golden med...hihi

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2010-10-23 06:55 #26 av: TinaH

Unka!

Ooooops...såg inte att du redan hade påpekat det jag skrev i # 25 - sorry....Skäms

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2013-05-26 12:08 #27 av: Candy123

Vilken bra artikel :D

HundHUND-BLOGG (australian kelpie & golden)Glad

FörlägenInstagram @dundee_the_kelpie, @ceciliah_98 och @ciliskaninerNörd

Anmäl
2013-05-29 15:53 #28 av: [Timantis]

# 27

reglerna/ utförandena är lite ändrade sen Cerrolyn skrev artikeln. Kolla upp det med regelboken.

Anmäl
2013-05-29 16:15 #29 av: Cerrolyn

#27

Stämmer som #28 säger. Jag har faktiskt glömt att uppdatera denna...

Någon som snabbt kan skillnaderna? (Har noll koll på de nya reglerna, har inte ens läst igenom dem. Oskyldig)

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.