Övrigt

Blodspår

2009-02-08 13:07 #0 av: Zebben

Det är ingen större skillnad på blodspår och viltspår. Blodspår lägger man för tränings/beriknings skull. Viltspår säger man om man tävlar i detta. För hunden är det ingen skillnad alls utan bara jättekul!

En av de bästa berikningarna man kan ge sin hund. Att spåra är för alla hundar naturligt och något som de allra flesta tycker är enormt roligt! Det krävs inte så mycket för att kunna ge denna berikning till sin hund. Det Du får tillbaka efter en spårträning är en trött men mycket nöjd hund.

Utrustning

För att kunna utföra blodspår så måste Du införskaffa några saker innan.

  • Spårlina som är ca 10 m.
  • En spårsele som är anpassad efter Din hund och sitter bekvämt och bra.
  • Ett par hanskar kan vara skönt att ha på.
  • Klädnypor (helst i plast med hål i)
  • Plastband (finns på panduro, välj en färg som avskiljer från skogen. Det går även bra med sönderklippta plastpåsar)
  • Nötblod (finns i en del mataffärer i frysen, annars på charkar)
  • Rådjursklövar (hör med en jägare annars finns det i en del djuraffärer, alt slakterier om det finns i Din närhet)
  • Ett snöre ca 2 m att knyta runt rådjursklöven (skanken som de också kallas) Snöret ska vara ganska stabilt, då skanken ska släppa efter Dig när Du går spåret.
  • En ½ l flaska som Du gör ett litet hål i korken på tex en cocacola flaska. Senap/Ketchupflaskor anser jag vara för stort hål i så det kommer för mycket blod på en gång.

Tänk på att Du kan behöva tillstånd från Jordbruksverket för att få lägga vilt/blodspår. Gå in på deras hemsida för mer information.

Att förberedda innan man går ut spåret:

Bäst är att lägga spåret i skogen. Det blir mest naturtroget och ger hundarna en nyfikenhet från början. Första spåret behöver inte vara så långt alls. Räcker med ca 30-40 m. Har man en liten hund kan man minska denna sträcka något. Bind upp hunden om detta är möjligt så den ser vad Du gör hela tiden. Annars kan man be någon hålla hunden. Låt hunden vara en liten bit bort men ändå så den ser Dig under hela spårets sträcka.

Ta fram skanken ur plastpåsen. Knyt fast ena snöränden i skanken. Knyt en ögla på andra snöränden och trä denna runt Din arm, på så sätt har Du händerna fria och skanken kan släpa efter Dig när Du går spåret. Ha en påse eller en ring/snöre runt överkroppen som Du lägger/fäster alla snitslar. Snitslarna har Du i lugn och ro gjort iordning hemma. I varje klädnypa fäster man ca 20 cm långt plastband. I detta första spår behövs det bara ca 5-6 st snitslar beroende på hur terrängen ser ut, men man bör ha en ganska öppen terräng i början.

Att gå ut spåret:

Sätt en snitsel högt upp i en gren precis där Du ska gå in i skogen. Denna snitsel markerar spårets start. Ta en pinne och krafsa upp lite jord på en liten yta. Kasta sedan pinnen åt sidan. Droppa ner lite blod där Du krafsat. Detta ska föreställa "olycksplatsen" där rådjuret bröt sitt ben tex eller blev skadeskjutet. Sen börjar Du gå rakt fram i skogen. Droppa någon droppe blod ca varannan meter samtidigt som Du går. Skanken drar Du efter Dig hela tiden. Snitslar sätter Du upp med flera meter avstånd, så Du vet var Du gått. Var noga med att sätta dessa snitslar högt så hunden inte reagera på deras doft och rörelse. En del hundar kan lära sig gå efter snitslar istället för att använda näsan.  När Du gått klart spårsträckan så knyter Du fast skanken med snöret runt ett litet träd. Skanken ska ligga på marken. Anledningen till att man knyter fast är för att försvåra för ev vilda djur av stjäla med sig skanken. Nu är problemmet inte så stort på dessa korta spår man lägger i början. Det är värre när man låter spåret ligga till sig under natten. Då får man räkna med att skanken är borta när man kommer till spårslutet med hunden.

När Du knytit fast skanken så går Du någon meter rakt fram innan Du avviker till höger eller vänster och går en lång omväg tillbaka till hunden. Efter att man lagt skanken så slutar man droppa blod. Viktigt att Du inte går för nära parallellt med spåret Du redan gått ut. Hunden kan då få upp vittringen på detta spår istället och avika från blodspåret.

Låt spåret ligga till sig några minuter innan Du låter hunden gå spåret.

Att gå spåret med hunden:

Sela på hunden där Du haft den uppbunden. Red ut linan så den är i full längd, så det inte blir trassel när Du väl börjat gå. Ta hunden i selen, inte i linan, när Du tar fram hunden till spårstarten som Du märkt ut. Nu ska man inte kräva lydnad på hunden. Låt den dra sig fram i selen om den är väldigt nyfiken på väg till spårstarten. Att lägga in lydnad så här i början gör att hunden kan dämpa sig och det är inte lämpligt i ett arbete som viltspår där den ska arbeta självständigt. Men låt den inte dra iväg med Dig, men korrigera inte att den är "olydig och dragig". När Du kommit fram till "olyckplatsen" så peta lite i jorden och visa hunden blodet. När den fått upp doften kan Du peppa den lite om det behövs. va är det där för något? Oj oj så spännande... Sen kan Du släppa på hunden. Avståndet mellan Dig och hunden när Ni går de första spåren är inte så viktigt. Försök hålla Dig mellan 3-5 m. Lite beroende på hunden. En del hundar tycker de första blodspåren är lite läskiga och kan behöva lite extra stöd av matte/husse. Låt inte hunden rusa iväg utan håll då emot lite försiktigt i linan utan att rycka i den. Se till under tiden ni går att hela tiden har linan sträckt så den inte släpar i backen mellan Dig och Din hund. Försök att inte prata för mycket med hunden. Lite lätt uppmuntran kan den få ibland om detta inte stör hunden.

När Ni hittat fram till skanken så ge mycket beröm! Beroende på hunden så kan man kampa lite med skanken, eller låta den tugga på den. Eller ge annat godis som hunden uppskattar mycket. En hund som stuggar i sig bitar av skanken kan bli dåliga i magen om de inte är vana. Men annars är det ingen fara om de äter lite. Mina egna hundar (schäfrar) äter upp hela skankarna när de gått viltspår. Gillar hunden att bära så låt den gärna gå med skanken i munnen tillbaka till uppbindningsplatsen. Ge mycket beröm!

Kommande spår:

De efterföljande spåren Du lägger kan förlängas och även innehåll en lätt böj. Utöka längden på spåren relativt snabbt. Det höjer motivationen hos hunden. Har man en hund som behöver ytterligare motivationshöjande så kan man i förväg klippa av lite hudbitar av skanken och lägga ut i spåret. Men försök att få ett så rent spår som möjligt. Öka mängden blod i flaskan när Du ökar spårlängden. Till ett viltspårsprov som är 600 m långt går det åt 3,5 dl blod.

 

I nästa artikel skriver jag om viltspårsprov och hur dessa går till....

 

 

Anmäl
2009-02-10 01:02 #1 av: Cerrolyn

Tack så mycket för att du la in denna här, ser fram mot nästa.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-02-10 22:07 #2 av: Yessica

Kul läsning! :) Ser också fram emot nästa del.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.