Annons:
Etikettövrigt
Läst 10444 ggr
Ressu
2/6/09, 8:24 PM

Att kastrera sin hund:

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Berättelse om Poitus kastrering och lite allmän information om kastrering!

Poitsus kastrering

Fredagen den 12.9.08 bar det av mot djurkliniken klockan 10 på morgonen. Poitsu skulle då kastreras. Han hade enligt ordinationerna varit utan mat i 12 timmar. Vi hade tagit med Poitsus hundbädd så han skulle ha nånting trygg då vi skulle åka hem.

Väl vid kliniken fick vi vänta några minuter före veterinären tog emot oss. Så blev det då äntligen vår tur. Veterinären kollade hjärtat och hans medicinska historia och så gav hon honom en spruta så han skulle somna. Det tog gott och väl en 20 minuter före han äntligen somnade i min famn och jag kunde lämna över honom till veterinärteamet som skulle kastrera honom.

Efter ca en halvtimme så kom veterinären ut och sa att jag kunde komma och hämta honom från bakrummet. Jag visste inte riktigt vad som väntade mej, men det var ingen trevlig syn att se sin hund halvdöd liggande på en grön operationsduk.

Vi fick med oss hem både en tratt, värkmedicin och antibiotika. Tratten skulle han ha i 7 dagar, värkmedicin i några dagar och antibiotikan i 10 dagar.

Väl hemma så lade vi honom på en lugn och varm plats (helt enligt ordinationerna pga att då dom vaknar kan dom kissa ner sej eller må illa). Poitsu mådde som tur varken illa eller kissade ner sej. Dock så sov han väldigt länge, betydligt längre än jag hade väntat mej. Men till kvällen vaknade han upp ordentligt så att jag kunde ge honom både vatten och mat. Man skulle undvika att ge mat eller vatten före dom har vaknat ordentligt.

poikastr.jpg

Nu skulle det då börjas med att vänja honom med tratten. Om ni frågar Poitsu så är det världens dummaste påfund.

Poitsus återhämtning började bra, men så ca. 6 dagar efter operationen så fick han röda utslag ganska nära operationssåret. Men det har vi nu äntligen börjat få bukt på med antispetiskt medel och bakteriedödande salva. Anledningen till hans utslag så är antingen det att han blev rakad före operationen och håret började växa ut eller så hade han helt enkelt kommit i kontakt med något när vi har varit ute på promenader.

Nu är det då bara att vänta och se hur han ändrar. Dock har jag varit förutseende och dragit ner lite på maten redan.

Lite grundläggande info om kastrering:

Hur går kastreringen till?

Vid kastreringen tar man bort testiklarna genom ett litet snitt i huden. Operationen görs under full narkos och hunden får åka hem samma dag. På kliniken får hunden smärtlindrande medicin som vid behov också ges hemma under ett par dagars tid. Efter operationen får hunden ofta en krage, eftersom man vill förhindra att den kommer åt att slicka såret. Hundar återhämtar sig efter ingreppet på ett par dagar, men man borde ändå undvika häftig motion under två till tre veckors tid.

Vad är nyttan med kastreringen?

En kastrerad hanhund är inte längre intresserad av löpande tikar och sålunda underlättas livet för både ägaren och hunden; en kastrerad hane klarar bättre av att koncentrera sig. Vissa hanars aggressivitet minskar efter operationen. Kastreringen förhindrar effektivt prostataförstoring och analadenom, vilka är relativt vanliga problem hos äldre hundar och irriterande problem. Risken för perinealbråck minskar också märkbart tack vare operationen.

Finns det negativa sidor med kastreringen?

Övervikt. Hundar blir ofta fetare efter kastreringen. Detta beror på att en kastrerad hund har ett mindre energibehov än en okastrerad, så man borde minska på matportionerna. Orsaken till övervikten är alltså inte själva kastreringen utan att hunden får i sig för mycket energi. Kastreringen gör inte heller hunden latare, en hund som hålls i god trim efter operationen är lika pigg och energisk som tidigare!

Inkontinens. Förmågan att kontrollera urinen kan ibland försvagas. Problemet är dock mycket mera sällsynt hos hanar än hos honor. Inkontinens är lätt att behandla med läkemedel.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Annons:
Crappy
2/6/09, 8:33 PM
#1

Bravo, intressant och fakta spekatt

Cerrolyn
2/6/09, 8:56 PM
#2

Jätte bra artikel. Tack för att du ville lägga in den här också.

**MVH Cerrolyn

Yessica
2/6/09, 9:43 PM
#3

Jättebra artikel. Om allt går bra med Stings kastrering kanske jag kan skriva en artikel om kastrering hos tikar :)

En fråga bara… Fick du ta med honom hem direkt efter operationen? :O Jag trodde att hunden skulle vakna upp hos veterinären innan man fick komma och hämta den. :)

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

Cerrolyn
2/7/09, 1:34 AM
#4

#3

Kan bli intressant att få en om hanar och en om tikar.

**MVH Cerrolyn

Ressu
2/7/09, 5:53 PM
#5

#3 Fick honom direkt efter operationen. Han hade dock fått uppvaktningsspruta men bara "lindrigt". Han reagerade på ljud men var i en halvdvala.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Zebben
2/8/09, 1:14 PM
#6

Bra artikel även om jag anser att det finns en del till att skriva om de negativa följderna man kan få efter en kastrering. Som tex vilka hundar man ska tänka över ytterligare några gånger innan man väljer att kastrera då det kan förvärra deras situation.

Annons:
Zebben
2/8/09, 1:29 PM
#7

Gick inte att ändra inlägget ovan trots att jag försökte inom en timme. Konstigt. Hur som helst ville jag bara tillägga att en kastrering kan påverkar en hund otroligt mkt. Vet man inte hur dessa hormonella förändringar förändrar så kan det bli väldigt fel och hunden kan få stora problem istället.

Beroende på hur hunden är som individ så kan man alltså förvärra hundens livskvalite ganska rejält genom att genomföra en kastrering. En kastrerad hund fungerar inte per automatik bättre för att man tar bort testosteronet. Det är inte heller säkert att de tappar intresset för löptikar. De kan bli värre med utfall mot andra hundar efter en kastrering. De kan öka risken för att bli utsatt för bråk efter en kastrering. De kan också bli otroligt attraktiva i andra hundars ögon (läs nos) efter en kastrering, så pass att man inte kan ha dem ihop.

Så det finns en hel del negativt som man kan råka ut för. Lik väl som det kan bli en oerhörd förbättring efter en kastring. Jag vill med detta bara säga att man ska tänka efter flera gånger innan man väljer en kastrering. Gärna diskutera det med hundinstruktörer och inte bara veterinärer. Prata med hundägare som genomfört detta på sina hundar och deras erfarenhet av hur det blev. Nu är det inte säkert att hundägarna förstår att ev. problembeteenden uppstod pga kastreringen då det tar några månader innan man ser fullgott resultat.

[Jemla]
2/10/09, 12:08 AM
#8

#7 Intressant! Vad skulle du tro kunde vara riskerna OM jag skulle kastrera min Felix? (se inlägget "Kastrering hanhund)

Cerrolyn
2/10/09, 12:58 AM
#9

#7

Mycket intressant. Men ibland har man inget val, tänker på om hunden har cancer och man måste kastrera den då och den igentligen inte är någon bra hund att kastrera står man där ändå ju.

**MVH Cerrolyn

Zebben
2/10/09, 7:13 PM
#10

#8 Ska läsa Din tråd, men det är väldigt svårt att säga något när man inte träffat hunden live.

Zebben
2/10/09, 7:20 PM
#11

#9 Absolut, har man inget val så har man inte och då är det inte så mkt göra än det bästa av situationen. Ibland får man välja på pest eller kolera.

Har en nära vän som kastrerade sin hanhund och det slutade med en förstörd hund. En schäferhane som tävlade elitlydnad + elitbruks. Efter kastreringen så var det bara att lägga ner allt tävlande och även socialt umgänge med andra hundar.

Har även ett flertal exempel på mitt jobb där vi har en hel del kastrater. Några av dem är lika "väldoftande" som höglöpande tikar. Dessa kan vi inte ha bland våra hanhundar och inte tillsammans med en del tikar. En av våra nya kastrater har blvit sju resor värre med utfallen. Det var helt fel hund att kastrera. Ägaren trodde han skulle bli bättre, men utfall som grundar sig i stor osäkerhet blir sällan bättre efter en kastrering.

Cerrolyn
2/10/09, 10:52 PM
#12

#11

I usa rekommenderar de att kastrera innan könsmognad. OM (rent hypotetiskt alltså) man skulle göra det så skulle väl många av de problemen försvinna väl?

Och om du kan svaret på detta blir jag glad. Om man gör som jag skrev ovan, utveckas hunden som den ska då med alla mognader? Jag tycker inte att den borde det.

**MVH Cerrolyn

Zebben
2/10/09, 11:31 PM
#13

Nej, en hund som kastreras innan könsmognad förlorar ju en hel del. De förlorar ju testosteronet som hjälper dem att tuffa på sig. Jag anser själv att man aldrig ska kastrera en hund innan könsmognaden. Den behöver de genomgå, för att man dels ska få sig en bild över hur hunden är och om det överhuvudtaget är lämpligt med en kastrering.

Angående om man kan undgå många av problemmen genom att kastrera innan könsmognad vet jag inte. Men kan väl säga som så att de hanhundar som jag känner som är kastrerade innan könsmogna är generellt mkt försiktigare och osäkra än de som kastrerats senare. De luktar troligen lika gott som de andra kastraterna, för våra hanhundar gör ingen skillnad på tidig eller sen kastrering. De kastrerade hanhundarna som luktar gott gör det oavsett i vilken ålder kastereringen genomfördes.

Men jag kan inte svara på det. Jag har bara ca 10-15 kastrerade hundar som jag kan hänvisa till och det är alldeles för lite hundar för att man ska se en "röd tråd"

Annons:
Upp till toppen
Annons: