Tävlingar

Vilken gren passar dig bäst *ironi*

2009-02-16 21:18 #0 av: Cerrolyn

Här följer en vägledning till de olika hundsporterna (nåja, några av dem) med utgångsläge ifrån din egen personlighet! Antingen väljer du sport utifrån hur bra beskrivningen stämmer in på dig själv (var ärlig!!) eller, ännu mer spännande, titta på de sporter du själv (eller dina vänner!) håller på med och häpna över vad ditt val avslöjar dig som person! OBS!! Inga klagomål kommer att beaktas! Det är inte mitt fel att du är som du är!

SPÅR:

Sporten för den sanna individualisten! Kan utövas utan att man behöver ta hänsyn till andra människor, något som du ser som ett stort plus. Spårmänniskan vet alltid själv bäst, och eftersom ingen annan följer med ut i skogen, är spår den överlägsna grenen vad gäller bortförklaringar -ingen annan än DU vet ju vad som egentligen hände därute i skogen! Ingen ser heller alla dina misslyckanden, utan det är helt upp till ditt eget rymliga samvete hur du vill beskriva att din träning gått! (Vissa spårmänniskor medtager alltid extra apporter och spårslut för att kunna dölja ett eventuellt misslyckande -även på tävling!)

Viktiga karaktärsdrag: ensamvarg, duktig på att räkna steg och pinnar, skarp syn (du tar apporten, inte hunden), måttligt terränggående, bra att hitta på undanflykter. Hemsk sångröst för att skrämma bort älgar är ett plus! 

SÖK:

Spårets motsats! Perfekt för dig som vill studera hur människor fungerar i grupp -intriger, maktbalans, skiftande ledarskap. En bra övning för framtida deltagande i "Expedition Robinsson", du kommer garanterat att vilja rösta bort minst en deltagare per träningstillfälle! Bra sport för den som inte har så bra lokalsinne -även den vimsigaste brukar hitta de 50 metrarna till mittstigen efter någon timme. Söket har nackdelen att alla andra i gruppen vet exakt hur uselt din hund går -men samtidigt har du fördelen av att kunna skylla alla dessa misstag på de andra i gruppen! Usla figgar och slarv på stigen kan ju få det bästa sökhundsämne att tappa sugen! Hade du bara en bättre grupp så...

Viktiga karaktärsdrag: älskar att argumentera, bra på att skylla på andra, mycket terränggående (älskar du att kasta dig utför ett stup och hala bergshällar i 100 knyck är sök den enda sanna grenen för dig!), klarar av att ligga still i en snödriva eller inlåst i en nedgrävd låda hur länge som helst utan att förfrysa eller drabbas av klaustrofobi.

RAPPORT:

Grenen för de sanna latmaskarna! Du låter hunden och hjälpföraren göra hela jobbet och sitter själv och fikar på A-stationen! En rapportmänniska bör ha mycket is i magen och gärna leva efter tesen "Går det så går det", för hunden kommer du inte att se skymten av under hela träningspasset. En stor förkärlek för att sitta och fika, filosofera eller halvsova långa stunder i sträck är meriterande. Kommer inte hunden tillbaka, kan du hitta på vilka förklaringar som helst -ingen har ju sett den ute på sträckan, så hur skulle de andra i gänget kunna avgöra vad som är sant eller ej!?

Viktiga karaktärsdrag: lugn, lat, optimist. Tar dagen (och träningen) som den kommer. Förkärlek för långa fikapauser.

SKYDDS:

Grenen för dem som egentligen ville bli yrkesmilitär eller poliser eller bara vanliga väktare men som i själva verket inte ens får bli dörrvakt på stans värsta sylta. En stor förkärlek för militärgrönt och kamouflage är ett måste! Du tycker inte om att träningsmetoderna ändrats de senaste 30 år, och du förstår fortfarande inte vad alla dessa sällskapshundar har på Brukshundklubben att göra!? Du har mycket svårt att känna igen andra raser än schäfer och börjar gärna dina argument med "på MIN tid..." eller "det var bättre förr!" och du tillhör det lilla fåtal som tycker att Gällivarehäng faktiskt är riktigt snyggt... En perfekt sport för den som vill fylla sin bil med munkorgar, skyddsärmar och andra attiraljer som visar att du är en sann bruksmänniska!

Viktiga karaktärsdrag: självsäker, dryg, bakåtsträvande. Förmåga att se ner på alla andra grenar. Macho. Uppskattar hunddressyr a la 60-talet...

LYDNAD:

Grenen för dig som inte vill ta ett steg själv utan att bli kommenderad! Passar alla utan fantasi och initiativförmåga, träningen utförs med slavisk noggrannhet och förändras aldrig. I lydnaden riskerar du aldrig att behöva bege dig ut i skogen, utan kan tryggt stanna kvar på din klippta gräsmatta eller klubbens lydnadsplan. Kräver minimal kondis och smidighet av föraren. Passar den som inte vill att hunden ska tänka och arbeta självständigt utan bara lyda! Perfekt gren för att få låta hunden sota för alla dina misslyckanden, taskiga självkänsla och maktbegär. Äntligen har du fått någon som till och med du kan bestämma över och hunsa med!

Viktiga karaktärsdrag: dålig självkänsla, maktgalen, långsint, fantasilös. Måste uppskatta att traggla samma trista moment om och om igen. Förmåga att ta order från andra utan att tänka själv.

AGILITY:

Grenen för dig som inbillar dig att du visst kan springa lika snabbt som din hund, samt skrika och vifta med armarna på samma gång! Du är den ständige optimisten som tror att trots att din hund diskat ut sig i tre lopp på raken, så kommer den ändå att vinna i det fjärde (och svåraste) loppet! Hoppet överger dig aldrig, däremot överger dig ofta flåset, och ibland hunden. Men du är lika glad för det. Det kommer ju fler lopp.

"om inte..." säger du så fort du klivit av banan. Du har tusen förklaringar på vad som blev fel och varför. Du är expert på att se alla domarmissa och vet så väl att den ena klon faktiskt var på kontaktfältet så det så! Du tävlar för det mesta för att träffa andra glada optimister -som inte heller kommer någon vart med sina hundar. Du tycker att det borde delas ut fler och större priser och tar glatt emot jumborosetter.

Viktiga karaktärsdrag: älskar att springa och bli svettig, förmåga att både vifta, skrika och hoppa upp och ner samtidigt när hunden diskar sig, duktig på bortförklaringar, rosett-bög.

IPO:

Grenen för dig som misslyckas i andra bruksgrenar och som snabbt behöver återställa ditt självförtroende -i IPO kan alla bli världsmästare, för än så länge så är du garanterat ensam på din klubb att tävla i den grenen! Ett klart övertag! Eftersom ingen annan förstår din träning, kan de inte heller se dina misstag, och om de tror sig se några sådana så förklarar du att "nere på KONTINENTEN" så vill man minsann ha hundar som gör precis som din! (Lugn, du behöver inte varit på "kontinenten" för att använda detta knep, det räcker med att ha hört någon annan säga att det är så...) IPO har även fördelen att spåren går i maklig takt över välklippta gräsmattor -ingen risk att tvingas få bra kondition eller bli terränggående. Även den fetaste tysk klarar av dem, så du kommer inte att ha något problem! IPO är snäppet bättre än skydds för den pryltokige; här finns milliarder livsviktiga prylar att köpa och hänga upp på hundburen! Och det bästa av allt; du måste byta ut dem så fort du hör om något nytt "nere på KONTINENTEN"!

Viktiga karaktärsdrag: missförstådd världsmästare, macho, pryltokig, förakta svensk-skyddet och anse att allt som kommer utifrån automatiskt måste vara bättre än det vi redan har hemma i Sverige. Kunna hitta på egna skojiga termer när ord som "drifter" och "belastningsbar" börjar kännas uttjatade...

Författare okänd

 

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-02-16 23:48 #1 av: Yessica

Haha! Skrattande Den var också rolig! Agility å lydnad är det på riktigt här.. Vad som skulle passa bäst.. Hmm. Jag kände mig inte riktigt inne på någon. Kanske agility ändå.. Jag vill ha rosetter Oskyldig

Anmäl
2009-02-17 00:16 #2 av: Cerrolyn

#1

Hahaha

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-02-17 19:16 #3 av: Ressu

Hehe, den var bra Skrattande.

Här är man nog lite av det mesta Skäms. Men tyngdpunkten ligger nog på agility...

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Anmäl
2009-02-18 17:39 #4 av: Zebben

Hrm....innan jag öppnade tråden så tänkte jag genast på spår. He he....låter ju fint!

Individuallist och duktig på bortförklaringar. Skrattande Det är tydligen jag det.....

Anmäl
2009-02-18 21:00 #5 av: LLennartsson

agility :D

Anmäl
2009-02-19 14:56 #6 av: Crappy

Hihihi!!!Sök och spår är min melodi dvs enlig detta lider jag av en multipel personlighetsstörning :D

Anmäl
2010-09-30 02:45 #7 av: Cerrolyn

hihi fick lust att läsa denna igen.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2010-09-30 12:59 #8 av: Crazzysazza

Jag kände nog inte riktigt igen mig i någon av dom... Vi tränar och tävlar agility och lydnad och freestyle.. jag kanske är mer en freestyle typ.. me de fanns ju inte me nån förklaring på den sporten..

Anmäl
2010-10-03 02:41 #9 av: Nikkis

Hahahahahahahahah ÅÅH som jag LETAT efter den här texten!!!

Rent av Älskar den! Läste den för några år sedan och den är Ännu roligare nu än då.Tungan ute

Jag har ju innan hållit på med Spår, men tröttnade (HA HA!) och har bytt över till *Trumvirvel* Rapport! *ASG*Flört

Dock så har jag Alltid haft IPO:t nära hjärtat och håller ju även på med Lydnad och liiiite agility.
Så med andra ord är jag helt klart Schizofren. OJ vad skönt med en diagnos, det förklarar ju ALLT.Oskyldig

Anmäl
2010-10-03 14:37 #10 av: tsset

Påminner mig om vad som konstaterades på en retrieverjaktträning för några år sedan;

"Alltså, varför gör vi det här egentligen? Vi slänger ut en jäkla massa dummies och försöker hålla koll på vart vi lägger dem med siffror och färgordning. Sen skickar vi ut våra hundar och hoppas på att få in hälften - resten måste ju vi ta in annars kan det bli för svårt. Och hittar vi alla så är det ren tur - risken finns ju att hundarna har bytt dummy ute i skogen när vi inte ser också har vi förlorat ett par hundra på det. Att vi skulle minnas fel finns ju inte...
Eller så försöker vi styra ut hundarna till en bestämd punkt trots att vi inte har en aning om hur vinden ligger där ute också blir vi irriterade när hundarna går "fel", trots att de har dummyns vittring i nosen och faktiskt får in den, eller så dumförklarar vi dem för att de inte känner doften av dummyn när vi styrt dem rakt över den.
Och vad får vi ut av det här? Träningsvärk i kastarmen, förfrusna fingrar, leriga kläder, hundar och bilar, huvudvärk av visselpipan, trötta hundar och en jäkligt god fika."

Tyckte jag var en jäkligt bra beskrivning på vad vi håller på med ute i skogarna även om jag tror att beskrivningen i denna text skulle bli "för lata, slarviga och glömska människor som tycker om att sitta och fika medan hundarna får hämta de dummys förarna tappat bort i skogen och alla fåglar jägarna är för lata för att skjuta ned på ett bra och smidigt ställe att hämta själva på" Flört

Anmäl
2010-10-03 15:48 #11 av: Cerrolyn

#10

Haha

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2010-10-03 16:38 #12 av: [Ebfotograf]

Agility såklart :) Passar perfekt!

Häls.
Elinore Björkbacke - www.ebfotografi.com, www.neoverona.se
Medarbetare på Australian Shepherd

Anmäl
2012-09-04 21:31 #13 av: joheck

Haha, suveränt! Lydnad och spår som intresserar mig mest stämmer läskigt bra^^.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.