Träningssätt

Belöning och klicker

2009-05-17 23:50 #0 av: Cerrolyn

Det går inte att betona nog vikten av en bra belöning. Få upp ögonen för att allt hunden vill ha är en belöning, vad vi än tycker om saken.

Klickerträning är belöningsbaserad träning. Men att man ignorerar det hunden gör fel tycker jag är en överdrift, inte låter jag hunden till exempel stå och skälla ut en annan hund bara för att jag klickertränar. Det är mycket belönande för henne, nej om hon skulle börja skälla vänder jag på henne så hon inte ser hunden eller så går jag helt enkelt längre bort från hunden så det inte är lika lockande att skälla.

Alla hundar är egoister och gör det den tjänar på mest i varje situation. Tränar du med korrigering får du en hund som gör det du säger för att undvika dina korrigeringar men tränar du med belöningar får du en hund som gör det du vill för att den får något positivt av det. En hund gör aldrig något för att glädja dig (tråkigt men sant), däremot kan den ta emot din glädje som en tillräcklig belöning för väl utfört arbete. En belöning vid rätt tillfälle ger en mer självsäker hund som vågar prova fler saker till skillnad från en hund som korrigeras då den gör fel.

Det är mycket viktigt med en bra belöning när man tränar sin hund. Men vad är då en bra belöning? Detta är mycket individuellt, det som fungerar för en hund kanske inte alls fungerar för en annan. Många tänker leksak eller godis som de enda belöningarna, men har ni tänkt på att till exempel kissfläckar och andra för hunden roliga dofter på promenaden kan vara en belöning? Utnyttja det på promenaden, stanna upp om hunden drar mot en fläck och vänta ut kontakt och släpp sedan fram hunden till doften med ett "varsågod". Snart har du en hund som tittar på dig för att få den åtråvärda belöningen och alltså en bättre kontakt på promenaderna.

Många tar för givet att hunden ska sköta sig fast det är mycket störning. Prova belöna hunden nästa gång du möter en annan hund i stället för att ta ett bra möte för givet och sedan korrigera då hunden inte gör rätt. Belöna hunden på klubben för att den uppför sig i stället för att korrigera och säga nej då hunden gör något galet. Se vad som händer.

Skriven av: k9kiwi
Foto av: Cerrolyn

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-05-18 10:32 #1 av: HarrietKiara

Gillar verkligen den bilden på kamphundarna. Skrattande

Bra skrivet k9kiwi. Glad

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-05-18 10:43 #2 av: Yessica

#1 Håller med om både bilden och att det var bra skrivit. Glad *tumme upp*

Anmäl
2009-05-18 18:04 #3 av: Cerrolyn

#1

Jag undrar vilka de superfarliga hundarna ärOskyldig

Tyckte den passade in.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-05-18 19:29 #4 av: HarrietKiara

Ja, de ser lite bekanta ut. Skrattande

Klart den passar in!

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-05-19 22:49 #5 av: Tokryck

Tack så mycket Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.