Träningssätt

Klickertränar vi när vi säger att vi klickertränar

2009-05-17 23:45 #0 av: Cerrolyn

Ja det är frågan. Många kallar sig klickertränare, men färre är det i verkligheten. På min brukshundklubb klickas det både här och där under träning och det är ju jättebra, klickern visar tydligt att just nu gjorde du rätt och belöningen kommer som på posten (lite efteråt ;) ). Men hur är det egentligen med kunskaperna bakom just klickerträning?

Många tycker att klickern fungerar bra för att kalla in hunden. Du klickar då du vill att hunden ska komma och eftersom hunden får signalen godis i huvudet direkt du klickar så kommer den fort. Men vad säger du egentligen till hunden? Hunden går tio meter framför dig och du klickar...hunden får då reda på att det är just tio meter framför dig som du vill ha den. Du kanske klickar då hunden är på väg efter en ekorre, den kommer ju så bra då du klickar...hunden får då reda på att det är rätt att jaga ekorren, då får jag godis - det gör vi om!

Klickerträning går ut på att du belönar det som är rätt och ignorerar det som är fel. Du låter hunden göra misstag utan att världen går under för det. Din uppgift som tränare är att se till att momentet du vill lära in delas upp i mindre lättare delar så det blir så lätt som möjligt för hunden att lyckas och få det åtråvärda klicket och belöningen. Det är inte lätt, det kan jag skriva under på!


Fyra kriterier för bra klickerträning:

Timing - klicka just då hunden gör det du vill. Exakt då den hoppar över hindret till exempel.

Kriterier - vad ska hunden göra för att få förstärkning eller vad kräver du av hunden för att den ska få höra klicket?

Förstärkningsfrekvens - Se till att träningen är så lätt att hunden lyckas ofta och därmed får belöning ofta.

Förstärkningskvalité - Är belöningen du har i handen verkligen belöning för hunden?

En grundsten i klickerträning är att hunden ska erbjuda beteenden. Det handlar inte om att du ska stå rätt upp och ner och vänta på att hunden till exempel ska buga för dig. Du sitter inne med kriterierna klara för dig, vad ska hunden göra för att få klicket? Till en början kanske hunden ska göra en liten rörelse neråt med huvudet - klick och godis. Den kanske famlar lite men kommer snart på att klicket kommer då den rör sitt huvud neråt. Efter några gånger ökar du svårighetsgraden och vill att hunden ska ner ännu längre med huvudet, håll inne med klicket då hunden nickar lite. Hunden kommer då troligen försöka mer ihärdigt och huvudet åker ännu längre ner - klick och godis.

Något som inte många tänker på är att man inte behöver en klicker för att klickerträna. Det är inte klickern i sig som är hemligheten utan tänket bakom. När hunden kan ett kommando behöver man heller inte klicka, om man nu inte ska träna på något speciellt som till exempel farten i sättandet. Då kan en klicker vara bra. Det jag vill säga är, få inte panik om du glömmer klickern ett träningspass - det går bra ändå J .


Det finns många hemsidor om klickerträning, ut och sök på google så hittar du flera vid första försöket, jag lovar. Träna lugnt!

Skriven av: k9kiwi
Foto av: Cerrolyn

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-05-20 23:43 #1 av: HarrietKiara

Bra artikel och fina bilder. Skrattande

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-05-31 23:51 #2 av: Kiwanu

Super bra artikel !

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.