Annons:
Etikettträningssätt
Läst 6967 ggr
Cerrolyn
5/18/09, 10:00 AM

Klickerträning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Klickerträning är en fantastiskt rolig träningsmetod som ger lustfyllda träningspass och motiverade hundar. Vad är klickerträning och hur går man till väga? Läs mer om det i den här artikeln.

Vad är klickerträning?

Klickerträning är en metod för inlärning och jag anser själv att detta är en av de mest effektiva metoderna till inlärning. Det handlar om att vid väldigt exakt timing belöna ett visst beteende för att det beteendet ska öka. Det kan vara att gå fint i koppel, att komma på inkallning, att lystra på kommandon o.s.v.

Med klickerträningen försöker man också för första gången få en hund som tänker själv och gisses, du kan inte ana hur bra det fungerar. Grunden i klickerträning bygger på shaping, att forma fram ett beteende. Den "vanliga" metoden går ut på att locka och lura hunden att göra det vi önskar och sedan belöna och i vissa fall bestraffa, "neja", den hund som gör fel. Hur mycket måste hunden tänka om man ständigt lurar hunden att göra något? Ingenting. Hur mycket måste hunden tänka om du istället sätter dig eller ställer dig framför hunden men klickern redo och väntar på att hunden ska göra det du har i åtanke? Mycket! Fungerar det? Javisst!

Men hur ska hunden veta vad vi vill ha av den om vi inte visar? Det kan ju inte fungera.

Hundar är som du säkert vet väldigt intelligenta djur, och om vi är exakta i vår timing med klickern kan vi på så sätt leda dem in i rätt beteende. Shaping är väldigt roligt och hundar som är vana med detta träningssätt börjar erbjuda beteende på beteende och det kan se väldigt roligt ut när de flänger runt och gissar och gissar medan de ivrigt viftar på svansen! De testar sig fram och bjuder på olika beteenden för att se vilka du klickar för.

Genom att klicka för små steg i rätt rikning kan vi leda hunden in på rätt spår. Du kan jämföra det med leken "Fågel, fisk eller mittemellan". När hunden gör någonting minsta lilla i rätt riktning säger vi "varmare" genom att klicka + belöna. Om hunden inte gör just det vi tänker på uteblir vi med klicket och signalerar på så sätt "kallt". Du kan också träna på att shapa dina vänner innan du sätter igång med hunden. Fundera på ett beteende som du vill att din vän ska utföra (kanske stå på ena foten, snurra runt, gå och sätta sig i en speciell stol, ställa sig på alla fyra, lägga sig på golvet, osv) och sätt sedan igång och shapa. Ett råd är att inte välja ett för svårt beteende i början eftersom din vän antagligen inte är klickervan och lär inte bjuda på så många beteenden. Skrattande

Låt oss säga att du vill att din vän ska sätta sig i en stol. Be din vän röra sig planlöst runt i rummet och klicka för minsta förflyttning eller blick mot stolen. "Varmare". Din vän stannar säkerligen upp och funderar på vad sjutton hon/han gjorde, men be vännen fortsätta cirkulera. Klicka för alla ögonkast eller förflyttningar i rätt riktning. Klicka + belöna (du kanske inte måste belöna din vän iochförsig) för alla små steg i rätt riktning. När vännen börjar förstå höjer du kriterierna och klickar inte förän vännen faktiskt kliver mot stolen. Klicka för all kontakt med stolen och höj kriterierna gradvis tills vännen satt sig. Testa, det fungerar faktiskt.

Precis så fungerar det för hundarna också. Hunden måste hela tiden tänka och det är vad man vill ha fram. Då blir det en rolig lek för både hund och ägare.

Vad är då en klicker?

En finurlig mackapär som ger ifrån sig ett väldigt unikt ljud och låter exakt likadant varje gång. Till skillnad från ett ord du själv säger, som du kan säga lite då och då i din vardag och som låter lite olika varje gång beroende på ditt humör, hur trött du är, om du är irriterad, om du är torr i munnen o.s.v, så låter en klicker likadant varenda gång du använder den. Nog för att det finns klickers med flera olika ljud i så är det rekommenderat att alltid använda samma ljud för enkelhetens skull.

klicker
En variant av klicker som kallas för i-click.

Kan man inte använda vilket ljud som helst?

Kan och kan. Du kan givetvis välja ett ord, exempelvis "bra", men som jag skrev ovan så säger du "bra" lite då och då och förstärker säkerligen inte varje gång du säger det. Därför kommer klickern ha ett större värde eftersom klickern signalerar om att det kommer en belöning. Ord du säger tar oftast mycket längre tid än ett klick också. Under tiden du säger "bra" hinner hunden ofta utföra flera olika beteenden, hur ska den då veta vilket du belönar? Med klickern får du en väldigt exakt och tydlig timing, vilket du inte får när du använder ord.

Användning av andra saker, exempelvis en visselpipa, kan fungera förutsatt att du blåser precis lika hårt varje gång. Det finns säkert något du kan klura ut men det är nog svårt att hitta något så exakt som en klicker och dens unika ljud.

Okej, hur börjar man?

Man börjar förslagsvis med att köpa några böcker om klickerträning och/eller går en kurs, men när man passerat det stadiet börjar man med att klicka in hunden. Man lär hunden vad klickern betyder.

Men vad betyder klicket?

Klicket är en informationskälla. Klicket är inte ett beröm, inte ett "bra", inte ett "duktig vovve" eller något liknande utan klickern ger information om att "i just det ögonblicket gjorde du rätt, nu kommer en belöning". Du ska fortfarande berömma din hund och klappa och smeka din hund, klickern är bara information och inget beröm.

slalom

Inklickning

När man arbetar med klicker kräver det ganska mycket koncentration från både hund och ägare och därför ska man inte hålla på med för långa pass. Speciellt i början kan man ha väldigt korta pass för att sedan utöka när hunden klarar av det. När du klickar in hunden gör du så att du klickar och sedan direkt efteråt belönar hunden (förslagsvis med en godisbit) och upprepar detta 3-5 gånger. Klick + belöning, klick + belöning, klick + belöning. Res dig upp och gå några meter bort och upprepa. Klick + belöning, klick + belöning, klick + belöning. Res dig upp igen och gå in i ett annat rum och upprepa igen. Man flyttar runt för att hunden ska generalisera, ett klick betyder belöning oavsett om det är i vardagsrummet eller i köket.

Efter dessa upprepningar så ta lämpligtvis en paus. Lek lite med hunden eller vila ett tag. Sen kan du upprepa detta igen. Klick + belöning 3 x 3 gånger. Du kan också slänga iväg en godisbit på golvet och precis innan hunden tar den så klickar du. Godiset hunden strax äter blir då den följande belöningen. Håll dig som sagt till korta pass i början, att klicka 3 gånger kan räcka och sedan tar man en kort paus (i detta fall förflyttar sig).

Hunden är inklickad när du spontant kan klicka och hunden söker upp dig i förväntan på belöning.

Måste det alltid följa en belöning efter klicket?

Ja, alltid. Varenda gång du klickar ska det komma en belöning. Det spelar ingen roll om det är den 100.000 gången du klickar, det ska komma en belöning efteråt.

Alltid?

Alltid.

Verkligen alltid?

Ja, precis alltid.

Men måste man alltid klicka då?

Nej, man måste inte alltid klicka. När hunden kan ett beteende bra och du har lärt in kommandot (mer om kommandoinlärning längre ner) så kan du börja ge belöningar oregelbundet. Du klickar + belönar inte förän hunden suttit 2 gånger, eller suttit och sedan lagt sig. Hunden måste kanske utföra sitt + ligg + tass innan du klickar och belönar. Börja med att belöna beteendena var för sig oregelbundet (varannan gång, sedan var tredje o.s.v) och sedan ber du hunden ge flera beteenden, 2 eller 3 eller 4 innan den får sitt klick och beröm. Ibland, helt oväntat, belönar man med en jackpot! Det ska då bli en superbelöning helt överraskande som innebär många godisbitar, klappar och kel och beröm och kanske även rolig lek! En jackpot kan komma efter att hunden lyckats bra med ett lydnadsmoment men också ibland efter ett vanligt sitt.

Man börjar med oregelbunden belöning dels för att man inte kan gå runt med godis i fickan dygnet runt men också för att få en mer motiverad hund! Hur fungerar det kanske du tänker då. Jo, har du någon gång spelat på en enarmad bandit? Du vet en sådan som ger väldigt små belöningar lite då och då men inte så ofta? Ibland delar den dock ut en jackpot och det är den vi kämpar för. Vinner vi lite vill vi fortsätta spela i hopp om jackpot. Skulle man alltid vinna skulle det förlora sin tjusning, men när man inte vet så blir vi helt uppslukade av spelet och vill inte sluta. Det är så vi vill att hunden ska känna inför träning, vara supermotiverad och tycka det alltid är lika kul och spännande.
Oregelbunden belöning kommer alltså inte förän beteendet redan är väl befäst.

Det är genom oregelbunden förstärkning du gradvis tar bort klickern. När beteendet är klart måste du inte längre klicka för det utan det räcker gott med din belöning eller ditt beröm eftersom hunden vet nu vad som väntas av den. Klickern används alltså mest vid inlärning eller om man senare vill gå tillbaka och finslipa någonting i momentet.

hopp

Belöningar

Vad som är en belöning är mycket upp till hunden att bestämma. Väldigt vanligt är att man använder sig utav godis efter klick. Varför? För att det går snabbast! När du klickertränar har du fördel av att snabbt kunna göra många upprepningar och att då kunna ge eller slänga iväg en väldigt liten och lättuggad godis gör att du snabbt kan fortsätta. Att skicka iväg en godisbit som hunden måste tugga på i 5 sekunder är därför inget att rekommendera. Därför kan också lek mellan klicken bli besvärligt just för att det tar för lång tid för att sedan kunna fortsätta och upprepa.

Det man däremot brukar göra är att klicka + belöna med godis för rätt beteende ca 5 gånger (om det är en lagom längd för hunden) och efter sista klicket + belöningen ger man en frisignal (varsågod, hopp och lek, fri) och belönar hunden för träningspasset med superkul lek! Och då leker man intensivt med hunden i kanske 15-20 sekunder, säger "tack"/"loss" och sedan kör man 5 upprepningar till med klick + godis. Efter sista klicket är det åter frikommando och lek för att belöna hela träningspasset. Vill man köra en 3:e repetition går det också bra. Efterhand kan du utöka träningspassen till 6 upprepningar, 7, 8, 9, 10 eller vad som passar.

godis

Positiv/negativ förstärkning + positivt/negativt straff

Man brukar tala om positiv förstärkning, negativ förstärkning, positivt straff och negativt straff. Förstärkning använder man när man vill ha mer av ett beteende och straff använder man när man vill ha mindre av ett beteende. Positivt betyder inte i detta fall att det är glatt, utan att man tillför något. Negativt betyder att du tar bort något. Detta innebär alltså att:

Positiv förstärkning

Tillför någonting för att få mer av ett beteende, mer av det rätta beteendet.

Exempel: Din hund går fint i kopplet vid din sida. Du klickar och belönar med en godbit.

Negativ förstärkning

Tar bort någonting för att få mer av ett beteende.

Exempel: Din hund sitter inte när du ber den att sitta. Du bestraffar hunden genom att nypa den i örat. När hunden lyder tar du bort straffet. Nästa gång du säger sitt är det mer sannorlikt att hunden sätter sig på en gång för att undvika straffet. När hunden gör rätt tas straffet bort.

Positivt straff

Tillför någonting för att få mindre av ett beteende.

Exempel: Din hund drar i kopplet. Du rycker till och tillför hunden obehag. När hunden går rätt uteblir straffet.

Negativt straff

Tar bort någonting för att få mindre av ett beteende.

Exempel: Din hund blir superglad och hoppar upp på dig trots att den inte får. Du tar då bort hälsningen genom att vända dig om och ignorera hunden. När hunden gör rätt uteblir straffet, att du vände dig bort (och du kan belöna hunden med att hälsa).

I klickerträning använder vi oss av positiv förstärkning och negativt straff. Vi använder oss inte av negativ förstärkning eller positivt straff.

www.sxc.hu

Timing

Att klicka i precis rätt tid är allt i klickerträning. Då du kan få ett sådant otroligt skarpt och korrekt svar genom att ha en exakt timing är det väldigt viktigt att du klickar i rätt tid. Jobbar du med kontakt, se till att klicka + belöna när hunden tittar på dig och se upp för den hundradelens sekund då hunden kanske vänder bort blicken. Du får det du förstärker så var noggran. Träna på timingen, det brukar vara det svåraste.

Shaping/locka och lura

Shaping är som sagt byggstenen i klickerträning men givetvis kan du locka och lura också. Det kan gå lite snabbare om du gör det på rätt sätt, och det finns ingenting som säger att du inte kan kombinera dessa metoder på ett smidigt sätt. Dock kan du med shaping lära in mer exakta rörelser, ett ögonkast, vift på svansen, ett vift på örat o.s.v. Ska du lära hunden att snurra kan du leda den runt med en godis eller en target av något slag och så klicka + belöna. Det går också att shapa det beteendet om du vill göra det svårare för hunden. Andra beteenden känns det som att det inte finns något annat sätt än att shapa och vissa känns omöjliga utan att locka/lura (även om det mesta faktiskt går att shapa).

Targets

Targets betyder mål på engelska och det är väldigt lämpligt att använda sig av targets när man tränar vissa saker med hunden. Man brukar räkna med två typer av targets - den ena är en targetstick och den andra är en targetplatta. Dock går det också bra att använda sin hand eller ett finger som target.

Targetstick är som en pinne som är markerad i ena änden med en färg eller en boll till exempel. Man lär hunden att följa spetsen av targetstickan med nosen och kan därför leda hunden även om den är lite längre bort än vad din hand når. Du kan också träna "ligg" med targetsticken då slipper du böja dig ner och kan direkt träna ståendes.

Targetplatta är en platta av något slag (musmatta används flitigt) och med hjälp av den kan du skicka hunden ännu längre bort. Man brukar lära hunden att sätta tassen på plattan och sedan kan du flytta plattan till diverse andra föremål. Du kan sätta den på ett skåp för att lära hunden att stänga en skåpslucka eller på lampknappen för att lära hunden att tända och släcka lampan. Efterhand klipper man targetplattan mindre och mindre tills den är helt borta och hunden stänger skåpet/dörren eller tänder lampan utan targetplattan som stöd. Väldigt vanligt är också att man använder post-it lappar.

post it lappar sxc.hu

Targets brukar man lära in genom shaping. Vi drar ett exempel om hur du kan gå till väga med targetplattan:

Placera dig med en bunt godis, klicker, hund och targetplatta i ett rum. Lägg ut targetplattan och vänta.

Klicka för minsta visat intresse för targeten och belöna.

Klicka för snabba ögonkast några gånger.

När hunden förstår att den ska titta på targeten, höj kriterierna och klicka inte förän hunden tittar på den lite längre.

Klicka för minsta rörelse mot targetplattan några gånger.

Beroende på hur lång tid detta tagit kan det vara lämpligt med en paus med lek.

Klicka för minsta rörelse mot targetplattan.

Klicka för att hunden visar intresse i närheten av plattan, så som att nosa på den.

Klicka för att hunden har nosen mot plattan flera gånger.

Testa att klicka och kasta godisen en bit bort för att se om hunden självmant söker upp targetplattan. Då kan du höja kriterierna.

Det kan eventuellt vara dags för lekpaus.

Vänta tills hunden visar minsta tendens till att röra någon av tassarna. Klicka och belöna.

Klicka för större och större rörelser av någon tass.

Vänta tills hunden visar tendens till att kliva på targeten.

Klicka när hunden sätter tassen på targeten flera gånger.

Klicka för att hunden har tassen på targeten.

Höj kriterierna och vänta tills hunden hållt tassen på targeten 1 sekund, sedan 2 sekunder.

Det är allt som behövs för att targeten ska vara inlärd. Du måste inte lura hunden, den kan räkna ut det ändå. Vissa hundar springer direkt och sätter tassen på targeten och andra tar det mycket längre tid för. Detta var bara ett exempel på hur det kan se ut.

Upprepa detta igen lite senare eller nästa dag och det kommer antagligen gå mycket snabbare för hunden att sätta tassen på targeten. Då börjar hunden förstå vad du vill att den ska göra.

Kommandon

Ett stort fel som många gör är att säga kommandot för tidigt. Låt oss säga att du ska lära hunden sitt för första gången. Din hund vet givetvis inte vad "sitt" betyder, dom pratar ju inte svenska. Väldigt många gör så att dom går fram till hunden och säger "sitt". Varför? Tror dom att hunden ska sätta sig? Dom säger "sitt", "sitt", "sitt", "sitt", "sitt" samtidigt som dom lockar hunden att sätta sig. Det resulterar i att du sagt sitt 9 gånger när hunden faktiskt STÅR och 1 gång när hunden faktiskt sitter. Visst kan hunden lära sig kommandot ändå men du kan ju tänka dig vilken tid det kan ta! Hur ska den förstå att "sitt" betyder att sitta när du säger det när hunden står upp?

När du klickertränar jobbar man först utan kommandon. När hunden sätter sig så klicka och belöna. Hunden kommer snart att upprepa detta beteende och förstå vad som önskas av den. Inte förän beteendet är så som vi vill ha det lägger vi på kommandot. "Sitt" säger vi när hunden sitter ner, för att lära hunden att "sitt" betyder att sitta. Inte att stå!

Belöna några gånger när hunden sätter sig. Nästa gång den sätter sig, säg "sitt" när den sitter och klicka direkt efter och belöna. Nästa gång den sitter, säg "sitt" och klicka + belöna. När du gjort detta några gånger så börjar du säga "sitt" tidigare och tidigare. Säg "sitt" precis innan rumpan slår i marken några gånger, säg sedan "sitt" när hunden har halvvägs satt sig några gånger, säg "sitt" precis när hunden börjat sätta sig och slutligen kan du säga "sitt" för att utlösa beteendet och då har hunden förstått kommandot. Det verkar logiskt, eller hur?

Jag rekommenderar att alla kommandon du lär in lär du in på det sättet. Du kan också på detta sätt enkelt lära din hund att både kissa och bajsa på kommando, mycket praktiskt.

Alla frågor om klickerträning som dyker upp kan naturligtvis ställas i tråden.

Text och bilder är lånade av Tina-A.

**MVH Cerrolyn

Annons:
Upp till toppen
Annons: