Agility

Agilityträning - slalom

2009-07-23 21:37 #0 av: Yessica

Del 2 av 4 om hinderinlärning. I den här delen tas det upp hur man tränar in slalomet på sin hund.

Jag skulle nog säga att slalom är ett av agilitybanans svåraste hinder. Det ska kunna tas från alla möjliga vinklar och helst vill man att hunden ska göra det så självständigt som möjligt så man kan lämna den en bit så man eventuellt hinner byta sida inför nästa hinder. Såklart vill man ju att det ska gå fort också, för det är även ett hinder man kan tjäna in lite tid på om hunden tar det fort. Därför tycker jag att man ska lägga ner mycket tid på att få till ett bra slalom.

Hur ska hindret utföras?

Hunden ska alltid börja slalomet med att ha första pinnen på sin vänstra sida, sen ska den fortsätta att ta varannan pinne från vänster och varannan pinne från höger. Föraren kan vara var som helst men inte i slalomet (då blir det disk). Slalomet innehåller max 12 pinnar. Men på tävling får det var 8, 10 eller 12 pinnar. Vanligast är 12 pinnar. Mellan pinnarna är det 60cm för alla hundar.

pudelslalom.jpg
Foto: Yessica Björkvall, okänd pudel tar slalomet helt rätt.

Inlärning

Det finns såklart flera olika metoder och man får ta den som passar sig själv och hunden bäst. Jag tar upp dom två metoder jag känner till och har testat.

Metod 1 - Man lockar hunden genom slalomet mellan pinnarna. Då sker belöning efter varje port med en godisbit innan mat fortsätter locka genom nästa. Jag tycker själv inte den här metoden ger jättebra resultat alltid. Hunden kanske inte riktigt fattar vad den egentligen gör eftersom den kanske bara följer godisen. Jag började med den här metoden till Sting. Det resulterade i att hon inte förstod var hon skulle gå in någonstans vilket gjorde att vi fick problem med ingångarna. Men när hon väl kommit in rätt visste hon hur hon skulle göra.

Metod 2 - Det här är väl den nya varianten skulle man kunna säga, fler och fler tränar in slalom med den här metoden. Här ställer man bara upp 2 pinnar i marken och tränar ingångar. Hunden ska alltså söka upp porten själv och får belöning när den gått genom porten. Man börjar när man står vid porten och väntar ut hunden tills den bjuder på att gå igenom. Det gör att det blir lite mer självständigt redan från början. När det går bra från stillastående ökar man svårigheten med att gå mot porten rakt framifrån. När även det funkar kan man även börja springa mot den. Funkar även det kan man börja med att komma från olika vinklar. När ingången sitter brukar det inte vara svårt för hunden att förstå resten av slalomet då det egentligen bara handlar om ny ingång, ny ingång osv.

När man känner att det funkar med 2 pinnar lägger man till 2 och tränar vidare där. När det funkar lägger man på ytterliggare 2 pinnar och ökar så tills man kommit upp i 12 pinnar. Det gör inget att hunden har dålig fart i början när man lär in då hinner den antagligen med mer i huvudet och vet vad den gör. Med Sting var det så att farten kom när hon kände sig säkrare och säkrare. Pippi har farten redan från början vilket gör det svårare och hon gör fel oftare. Hon hinner liksom inte med.

Man måste ju även träna hunden i att kunna komma från olika vinklar, då föreslår jag att man använder 4 pinnar bara för att slippa traggla genom hela slalomet. Det är ju början man är ute efter. När hunden blivit säkrare med slalomet och hur den ska göra kan man även börja träna att lämna hunden åt sidan, springa saktare eller förbi den och den ska ändå fortsätta i slalomet. Ett tips är även att lära hunden att man ibland gör bakombyte på den i slalomet. Dvs, man skickar in den i slalomet och byter sida bakom hunden. Hunden ska helt enkelt fortsätta tills pinnarna är slut oavsett vad matte håller på med. Tänk även på att alltid träna på bägge sidor så hunden lär sig slalomet oavsett vilken sida matte befinner sig på.

Sting och jag bytte till metod 1 till metod 2 och fick mycket säkrare ingångar och även snabbare slalom eftersom hon då kände sig tryggare med ingångarna. Nu händer det mer sällan att hon gör fel vid slalomet och gör hon det beror det oftast på mig.

Källor

Egna tankar och vad jag lärt mig, jag har även tagit hjälp av regelverket.
Regler

Anmäl
2009-07-23 21:52 #1 av: Hundvalp

Jätte bra skrivet ! Man får väl ta sig i kragen och köpa/göra ett slalom hinder. Ska ju snart till Bhk.. Men dem har ju inget slalom.

Skrattande

Anmäl
2009-07-23 22:00 #2 av: Yessica

#1 Tack så mycket. Glad I början är det ju inte så svårt att bara ta lite pinnar och sticka ner i marken. Tråkigt att Bhk inte har något slalom. Obestämd

Anmäl
2009-07-23 22:02 #3 av: HarrietKiara

Träningssuget ökar hela tiden

Ska faktiskt skriva ut artiklarna om det går bra. Du får mer än gärna lägga artiklarna på vallhundar med. Kan nog tänka mig att det är en och annan där som kör agility. Glad

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-07-23 22:04 #4 av: Yessica

#3 Då lägger jag dom på vallhundar också. Glad För min del är det klart att det går bra att skriva ut artiklarna, det är ju jätteroligt när dom kommer till användning! Skrattande

Anmäl
2009-07-23 22:12 #5 av: [IsabelleA]

Oj vad en massa bra information! :D
Jag vill börja träna nu ju! Men jag väntar ut Bens ålder. Men visst kan man börja träna tunneln och slalom samt gung brädan och sånt även om valpen inte är ett år?

Anmäl
2009-07-23 22:18 #6 av: Yessica

#5 Hur gammal är han nu? Balanshindrena ska man absolut inte börja med för tidigt, det är så lätt att dom ramlar av när dom inte har strykan och balansen i kroppen än. Men man kan ju träna kontakfält (det kommer mera om det i den delen med balanshinder). Tunnlar är nästa del så där kommer det om träning av dom, men det är ju helt ofarligt för unga hundar. Men som sagt, men om den träningen i nästa del Flört

Anmäl
2009-07-23 22:54 #7 av: Cerrolyn

Mycket bra artikel.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-07-23 23:15 #8 av: [IsabelleA]

#6 Han fyller år på julafton, han är 7 månader nu.
Okey, men då börjar vi inte med balanshinder utan tränar bara tunnel och slalom då. (Eller fick man börja med slalom i så tidig ålder som denna?)

Anmäl
2009-07-24 01:28 #9 av: Yessica

#7 Tack tack! Skrattande
#8 Tunnlar kommer mera om i nästa del (då får du ta till dig hur du kan träna då). Slalom går bra. Men gör då bara den här med två pinnar, en port alltså. Lägg inte på flera än det är då det blir tyngre belastning om hunden får upp farten. Men ingången med två pinnar är inte mycket belastning. Man kan ju även sätta upp två pinnar och längre fram ytterliggare två pinnar. Men inte så det blir direkt slalom av det hela. Utan ny ingång bara. Glad

Anmäl
2009-07-26 20:48 #10 av: Ellenfyrkant

Tycker att alléslalom borde stå med som alternativ. Det vet du väl vad drt är eller ? Vet du inte kan jag förklara.

Anmäl
2009-07-27 01:51 #11 av: Yessica

#19 Hur menar du med alléslalom? Som jag skrev i texten så tog jag upp dom metoder jag själv kände till och vet hur dom funkar. Du får gärna förklara, för det är ju lite det artiklarna är till för också. Så man kan få fler vinklar om andra har tips på det man skrivit. Glad

Anmäl
2009-07-27 02:05 #12 av: Ellenfyrkant
allslalom.bmp

Man ställer upp pinnar i backen paralellt på rad (se bild) så flyttar man succesivt in pinnarna. Denna typ av slalomträning har både för och nackdelar. En hund som lär sig alléslalom har sedan en klockren slalom men man måste träna en en liten stund varje dag och det tar inte en vecka och inte två innan hunden kan.

Det rosa på bilden är hundens väg, det svarta är slalompinnarna. Kände att det blev mindre och mindre men så får det vara. Haha

Anmäl
2009-07-27 10:50 #13 av: Cerrolyn

#12

Den metoden och 2*2 metoden är bra. Det är de jag använder mig av på Ceasar och han fattar.Skrattande

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-07-27 11:01 #14 av: India

#13 Ja om Ceasar fattar måste den ju vara VÄLDIGT tydligFlört

Anmäl
2009-07-27 17:38 #15 av: Cerrolyn

#14

Exakt han är krypt, blond OCH Hane (säger allt)Flört

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-07-27 21:50 #16 av: tsset

Saknade också allémetoden, den är kanon för vissa hundar.

Vi kör mycket med 2*2, som för mig är korsningen mellan att lägga till två pinnar i taget och allémetoden...tror det är den jag menar iaf... det där med namn är svårt ;)

2*2 två pinnar man "bara" springer igenom, sen lägger man till ett till par pinnar en bit framför likt allémetoden, sen vrids paren sakta motsols så de tillslut hamnar på linje.

Det är ju som "bara nya ingångar" fast "alléaktigt". Känner att mina beskrivningar är på topp idag Flört men i korta drag så är det så vi kör och det fungerar utmärkt!

Anmäl
2009-07-27 23:13 #17 av: Yessica

#12 Okej. Den metoden har jag aldrig sett. Kul att få veta ännu en metod.

Anmäl
2010-01-10 22:30 #18 av: giffan

Jätte bra artikel för oss som just börjat med det här. Vi ska verkligen försöka träna slalomen!

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-01-10 23:23 #19 av: Yessica

#18 Tack så mycket. Kul att artikeln "dammas upp" efter att ha varit långt ner på listorna ett tag. Glad

Anmäl
2010-01-11 00:10 #20 av: giffan

#19 Jag har läst den MÅNGA gånger....

Synd bara att Chester inte kan läsa... För jag vet hur vi ska göra, men inte han.. haha

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-01-11 00:10 #21 av: tsset

..Då kan jag ju passa på att uppdatera mitt #16, vi sket i 2x2 när vi kom lite längre fram då det bara sket sig (min jycke vill springa runt pinnarna enskilt när det finns möjlighet och då föll hela konceptet), så istället shejpade vi fram det med hjälp av hans vilja att springa runt pinnarna var för sig. Sitter kanon :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.