Lydnad

Lydnads-intervju

2009-07-31 18:09 #0 av: Cerrolyn

En artikelserie där jag har intervjuat några som håller på med olika sporter som nått höga och bra resultat. Först ut är Lydnaden.

Min tanke med intervjuerna är att sprida tränar glädje i en gren och även träningssug. Förhoppningen är att folk ska träna mer med sin hund. Lättast för mig var att välja personer från min klubb. Den som först svarade var Caroline Bengtsson som är 28 år och bor i ett litet hus i Vislanda, småland. Hon bor där med sambo, två hundar och en katt. Hon jobbar på ett träningscenter och inom vården i två månader till. För sedan är det mammaledighet som gäller.

Hundarna är storpudlen Oskar som snart blir 5 år som hon tävlar elitlydnad och agility med. De har även kört lite spår och rapport. Casper är den andra vildingen, som hon kallar honom, och är en två-årig border collie. Han är ett yrväder som alltid är på C när de ska träna. Han är svensk lydnadschampion och fått ett internationellt cert inom lydnaden. Casper och Caroline är utsedda till lydnadlandslagets talanggrupp i just lydnad. De tränar och tävlar lite agility och spår också.

Caroline fick sin första hund, pudel för 18 år sedan. De gick valpkurs påAlversta Hundklubb. Han var duktig och de tyckte det var så roligt att de fortsatte, och då blev de fast. Sedan dess har det blivit 5 st hundar till som hon har tränat och tävlat med. Hon tycker att det fortfarande är kul, om inte roligare. " Ju mer man lär sig destu roligare blir det ju!" säger hon. Hon älskar att lära in nya moment och att finslipa dem sedan då det aldrig tar slut. " Tur är väl det, för vad skulle man göra då!?" Hon är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och gillar utmaningen som lydnaden ger henne och att man aldrig blir riktigt fullärd.

Hennes bästa råd om man vill börja med lydnad är att ha tålamod, det är viktigt att inte gå för fort fram och att ha roligt! Börja träna så tidigt som möjligt och träna inte klass för klass, för då tar det evigheter samt att både förare och hund tröttnar och det blir långt mellan tävlingarna då varje klass tar en stund att träna in.
Gräv inte ner dig för ett dåligt resultat utan se det som en utmaning, en chans att bli ÄNNU bättre tills nästa gång. Överträna på träning så känns det lättare på tävling. Den mentala biten är också enormt viktig, du kan styra ditt resultat med hjälp av dina tankar!

Hennes bästa minne är nog när Oskar efter mycke slit klarade lydnadskall 3 och blev uppflyttad till eliten. Eller när Casper tog sitt första första pris i elitlydnaden. Då var hon lycklig.

Hon är utbildad agility instruktör, men inom lydnaden har hon ingen utbildning utan hon har samlat på sig kunskaper under årens lopp genom att delta på diverse kurser och föreläsningar. Sedan genom erfarenheten man får av att hålla egna kurser. För närvarande håller Caroline på att utbilda sig till lydnadsdomare i Växjö Brukshundklubbs regi.

Skrivet av Cerrolyn Wedin

 

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-07-31 19:01 #1 av: Yessica

Kul att läsa om! Glad

Anmäl
2009-07-31 20:35 #2 av: Cerrolyn

#1

Kul att den uppskattades. Min förhoppning är att det kommer fler.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-08-03 23:43 #3 av: HarrietKiara

Jättebra! Glad

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Anmäl
2009-08-04 01:34 #4 av: Cerrolyn

Tackar

 

Förhoppningsvis så kommer agility, spår, rapport och skydd me. Ska se om jag kan ragga till utställning, freestyle och rallylydnad också.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-08-12 12:39 #5 av: monicany

Jätte bra , mycket vettig informationSkrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.