Annons:
Etiketttävlingar
Läst 18283 ggr
Cerrolyn
2008-02-01 22:08

Tävla med sin hund

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att tävla med sin hund är roligt. Men det finns en del saker att tänka på innan man kommer ut på tävlingsbanan och det är det jag hade tänkt att ta upp här.

Att tävla med sin hund är roligt. Men det finns en del saker att tänka på innan man kommer ut på tävlingsbanan och det är det jag hade tänkt att ta upp här.

Till att börja med så finns det vissa frågor man bör tänka på:

  1. Vilken tävlingsgren passar mig och min hund bäst?
  2. Klarar hundens hälsa av tävlingsgrenen (höfter, armbågar)?
  3. Är hunden registrerad eller måste jag skaffa tävlingslicens?
  4. Är hunden vaccinerad?

Mina svar på dessa frågor:

  1. Vissa raser har lättare för vissa grenar än andra men låt inte det stoppa dig (förutom skyddet i bruks där endast bruksraser och skyddstränade tjänstehundar får delta). Det föraren tycker är roligast brukar även hunden tycka är roligt då det smittar av sig på hunden. Kolla gärna på statistiken för din ras (eller raser om du har en blandras) så kan man få en liten bild av hur just din/dina ras/raser går i den tänkta grenen. Men bara för att din ras är en minoritet så finns det ingenting som säger att du och din hund inte kommer att klara av det.
  2. I de flesta grenarna så är det bra om hunden är röntgad då det kan vara påfrestande för hundens leder att utföra de moment som ingår.
  3. För att få tävla så krävs det att hunden är registrerad eller att du har en tävlingslicens. Detta är någonting som bara görs en gång och som håller i hela hundens liv. Detta nummer ska fyllas i tävlingsanmälan.

4.  Ett annat krav är att hunden har ett fullgott vaccinationsskydd.

" Deltagande hund skall vara vaccinerad mot valpsjuka enligt följande:

  • Hund (valp) under ett års ålder: vid lägst tio veckors ålder.
  • Hund över ett års ålder: Hund ska vara vaccinerad vid cirka ett års ålder och därefter får den senast utförda vaccinationen inte vara utförd för mer än 4 år sedan.
  • Vid förstagångsvaccination eller för hund som inte vaccinerats vid cirka ett års ålder ska vaccinationen vara gjord minst 14 dagar före tävlingsdagen. Kontroll av att gällande införsel- och vaccinationsbestämmelser följts kan förekomma.Vidare rekommenderar SKK att deltagande hundar dessutom är vaccinerade mot parvovirusinfektion och parainfluensa (kennelhosta)." Citerat från reglerna från SBK och SKK.

När du nu har bestämt dig för en gren och införskaffat dig kunskaper om grenen genom att t ex:

  • Läsa reglerna (ett måste).
  • Tittat på en tävling (ett mycket bra tips då du får veta hur slutprodukten av tävlingen bör se ut).
  • Införskaffat dig den rekvisita grenen kräver.

Så är det bara att sätta igång. Om du har turen att hitta en kurs där du kommer att få instruktörs hjälp genom träningen i din gren så är det jätte bra. Men det går att träna själv eller med hjälp av ett träningsgäng.

Tänk på att börja i liten skala och inte gå för fort fram när du tränar din hund. Se till att hunden kan det första delmomentet innan du går vidare i träningen. När du känner att hunden behärska momenten var för sig är det dags att avancera träningen genom att lägga in olika störningar. Tänk då på att backa i träningen för att hunden lättare ska kunna behålla sin koncentration och fokus.

Parallellt med störningsträningen (inte samtidigt) så tränar du på att se till att hunden klarar av att jobba längre och längre stunder innan hunden får sin belöning. Men det gör ingenting om hunden vet vad som finns utanför planen dvs hunden få se att du lägger ut belöningen innan ni på börjar träningen. När träningen (passet) är slut så går/springer du med din hund till belöningen och belöna i massor. Det är inget fel om hunden får flera belöningar då, den har ju varit så duktig. Men när du är i detta skedet så är det inget fel med att gå tillbaka till noll och finslipa/påminna hunden om detaljerna.

En störning som är jätte viktigt att träna på är att en eller flera personer tittar på er när ni tränar och att några står i en klunga och tre stycken för sig. Dessa tre symboliserar domaren, tävlingsledaren och skrivaren (ibland skriver domaren själv). Det är också bra om ni tränar på att någon kommenderar dig. Oftast är det föraren som har mest nytta av denna typ av störning då det kan vara nervöst när andra tittar på.

Tävlingstankarna har kommit

Vid detta laget kanske du och din hund är klara för att anmäla er till er första tävling. På Svenska brukshundklubbens hemsida http://www.sbk.nu finns en tävlingskalender http://www.sbk.nu/templates/CompetitionContainer____770.aspx (direktlänk) där du kan anmäla dig och din hund till olika lydnads-, bruks- och IPO- tävlingar. Många av landets hundklubbar är anslutna till tävlingskalendern och här kan anmälan göras online. Tänk på att anmälan är inte komplett förrän den arrangerande klubben har fått in anmälan och besked från banken om att betalning har skett 3 veckor innan tävlingsdatum. För agility är det Online anmälan Agility (http://www.agility.se/online/) som gäller och http://www.skk.se eller din rasklubb till utställningar. Tänk även på att du måste vara medlem i den arrangerande klubben för att få tävla.

PMet kommer

Minst 1 vecka innan tävlingsdagen får du ett PM med all information om tävlingen, t ex hur du hittar dit, när din klass börjar, vilka som dömer/hjälper till (ex tävlingsledare), vem du kan kontakta och vilka som är dina medtävlanden är (detta är inte alltid med men oftast).

Tävlingsdagen

Jag rekommenderar att du packar din väska dagen innan i lugn och ro så du får med dig allt. Det som måste vara med är:

  • Registreringsbevis/Tävlingslicens
  • Vaccinationsintyg
  • Medlemskort
  • Tävlingsbok med mätintyg om du ska tävla i agility (samt att du måste mäta in hunden innan).

Jag rekommenderar att du även tar med dig:

  • Vatten och vattenskål till hunden.
  • Filt eller något för hunden att ligga på om det är blött/kallt.
  • Något för dig att sitta på.
  • Något för dig att dricka/äta (servering brukar finnas).
  • Kläder efter väder.
  • Bajspåsar.

Se till att du kommer till tävlingsplatsen i god tid. Detta gör att hunden hinner kolla runt och eventuellt stressa ner. När det börjar bli dags bör du rasta av din hund ordentligt så den inte gör ifrån sig på tävlingsplanen.

Slutord

Kom ihåg att det ska vara kul att träna och tävla med sin hund och att det är samma hund du tar med dig hem som du kom med.

Lycka till!

**MVH Cerrolyn

Annons:
AnneN
2008-02-02 13:51
#1

Jätte bra artikel =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

HarrietKiara
2008-02-02 23:05
#2

Superbra info

__________________________________________________________________

Love my Kelpie!

Cerrolyn
2008-02-02 23:10
#3

Tackar, jag har säkert glömt något Generad

**MVH Cerrolyn

Tezza
2008-02-10 00:33
#4

Jättebra artikel tycker jag med:)

Cerrolyn
2008-02-10 17:06
#5

Tackar :D

**MVH Cerrolyn

brukshundar
2013-01-16 21:15
#6

Bra artikel! Sammanfattar det hela väldigt bra! :)

http://www.exceedsaska.blogg.se

Medarbetare på brukshundraser iFokus


 

Annons:
[RMSLiners]
2013-01-17 13:28
#7

Jätte bra artikel men det är ännu mer som ska med och tänkas på om man tex ska tävla i draget. Men helt klart läsvärd artikel. :)

Cerrolyn
2013-01-17 14:54
#8

#7

Nu är jag inte insatt i draget så jag kunde inte ha med det. Men kul att du gillade den.

**MVH Cerrolyn

TassenTassen
2013-05-11 15:51
#9

Jättebra.

Charlotta-B
2013-05-11 21:53
#10

Jätte bra artikel!

Charlotta-B

Cerrolyn
2013-05-11 21:59
#11

Tackar

**MVH Cerrolyn

nitisen
2014-05-02 20:04
#12

På min brukshundsklubb så får man inte gå Rallylydnadskurs om hunden är under 1år står det, men fått höra av hon som håller i att min grabb på 8mån får var med… Hur är det på tävlingar, vilken ålder gäller?

Jax <3

IngaTrnqvist
2014-05-03 20:06
#13

#12 på rallytävlingar är det minst 10 månader (och en dag) som gäller :)

Annons:
nitisen
2014-05-04 12:59
#14

#13, tack! :D Då hinner vi träna ett tag innan vi kan kolla efter någon tävling. :)

Jax <3

Upp till toppen
Annons: