Annons:
Etikettagility
Läst 12633 ggr
Yessica
7/30/09, 12:30 AM

Agilityträning - balanshindrena

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Del 4 av 4 om hinderinlärning. I den här delen tas det upp hur man tränar in balanshindrena på sin hund.

Dom här hindrena ingår bara i agilityklassen, så om du känner att du vill tävla med att hunden inte kan dom här hindrena tillräckligt bra än kan ni börja med hoppklassen. På dom här hindrenas uppfarter och nerfarter finns det fält som är annan färg en resten av hindret. Där ska hunden trampa med minst en tass, gör den inte det får ni 5 fel men ni kan fortsätta banan utan att det blir disk. Det är alltså som en rivning av ett vanligt hinder skulle man kunna säga.

Inlärning

Balansbommen

Locka hunden med godis längs med hela balansbommen. Var helst en person på varje sida ifall hunden skulle ramla ner. Men stöd inte upp hunden, då kommer den luta sig mot stödet, och släpper stödet kommer hunden ramla. Tänk på att hundar inte är lika smidiga som katter så dom kan göra sig ganska illa om dom skulle landa fel. Vill hunden inte gå uppåt alls fast ni lockar och hjälper den, kan ni lyfta upp den (om ni orkar) på nerfarten och låta hunden stå där och få godis innan ni går neråt. Beröm massor och gör om. Prova sedan att börja från början igen. Går det fortfarande inte kan ni lyfta upp hunden på uppfarten en bit upp så den kommer dit där det bara är plant istället. Hunden ser ju inte att det kommer något efter att den gått rakt upp. Nu borde hunden veta vad som kommer efter att den gått rakt upp. Så testa igen att börja från börja. Låt hunden ta tid på sig nu när den faktiskt fått veta hur det ser ut. Den får inte backa och inte gå av åt sidan. När hunden väl går över är det mycket beröm som gäller! Men börja redan från början med att stanna hunden på kontaktfältet då kommer det bli lättare sen eftersom hunden inte fått springa bara rakt fram. Men det viktigaste i början är kanske inte stoppet, utan att hunden går hela vägen ner och inte hoppar av innan den gått hela vägen ner.

Fortsätt träna så hunden känner sig säker och att du kan vara på båda sidor. Medhjälparen behöver mest vara med i början innan hunden förstått att det bara är att traska på rakt fram. Det gör absolut ingenting om hunden går långsamt på balansbommen i början. Den behöver hinna tänka och ha koll på tassarna för att inte ramla av. Hunden kommer bli snabbare när den känner sig säkrare. Men så finns det ju vissa hundar som kör järnet från början. Då kan det vara bra att lägga godis på balansen och tvinga hunden att ta varje godisbit så att den faktiskt förstår vad den gör lite och inte bara springer. För det kan gå illa om en oerfaren hund slingrar sig och rusar uppe på balansen.

När hunden är säker och den kan utföra hindret själv är det dags att lära in säkrare kontakfält. Mer om kontaktfältsträning kommer efter att jag beskrivit gungan.

balans.JPG
Foto: Cerrolyn, den här hunden har bra fart över balansen.

A-hindret

Här är det väldigt likt balansbommen, men eftersom att det här hindret är bredare behövs ingen medhjälpare. Locka på hunden över hindret och få den att stanna till på nerfarten. Men tänk på att här är det större vinkel och när hunden är otränad och nybörjare är det lite jobbigt för dom att hålla emot på nervägen för att kunna stanna rakt ner. Rumpan kommer antagligen åka åt sidan. Men gör ingen stor sak av det. Det kan du ta sen när du ska träna kontaktfälten. Vill hunden inte gå upp på A-hindret kan du göra som med balansen, alltså lyfta upp hunden på nerfarten och belöna där uppe och låta hunden titta på utsikten. Sen går ni långsamt ner och stannar till. Sen testar ni att gå framifrån igen. Tycker hunden det är jobbigt med att gå upp från stillastående kan ni försöka komma med lite mera fart.

När hunden känns redo kan ni börja befästa kontakfälten, mer om det efter beskrivningen av gungan.

ahindretceasar.JPG
Foto: Cerrolyn, här ser vi Ceasar som har siktet riktat neråt från a-hindret.

Gungan

Här är det lite mera speciellt än med dom andra hindrena. När man tränar in gungan är det jätteviktigt att man tar det lugnt. Det är så himla lätt att skrämma hunden med gungan och då får man det riktigt kämpigt med att få hunden att tycka den är rolig igen.

Innan man börjar träna gungan kan man be någon smälla med gungan i marken lite försiktigt medan du och din hund är en bit ifrån. Då märker ni om hunden reagerar på ljudet som den sedan kommer sitta på. Ni behöver inte drämma i allt ni har i gungan, men så att det låter i alla fall. Sen går ni närmare och närmare ljudet tills ni bara står någon meter bort. Men ha hunden kopplad så att den inte sticker dit nosen och får en smäll av gungan.

Nu till hur hunden ska lära sig hindret. Här måste ni vara två stycken. Den ena står längst framme vid gungan och håller emot så den inte åker ner när hunden kommer över "kanten" där det ska tippa över. När hunden vågat sig att gå enda upp får den massor med godis samtidigt som medhjälparen sakta, sakta sänker ner gungan medan matte matar med godis. Fortsätt mata även efter det att den kommit till marken. Vissa hundar bryr sig inte alls medan andra genast vill därifrån och försöker hoppa av. Det får den inte göra. Har den väl gjort det en gång vet den att det går att komma ifrån på något sätt. När hunden inte längre märker av att den åker neråt kan man öka hastigheten neråt lite i taget. Men tänk på att det kan vara bra att vara på samma hastighetsnivå ett tag så det inte blir som en trappa ner hela vägen på ett träningstillfälle. Utan gå tillbaka och låt hunden åka sakta ner. Så småningom när den känns säker kan den börja gå upp själv och tippa över själv, och när den är riktigt säker kan man träna upp farten och kontaktfälten som jag ska beskriva här nedanför.

gungan.JPG
Foto: Cerrolyn, den här hunden har haft bra fart och stannat högst uppe på gungan, då tjänar man bäst tid.

Kontakfältsträning

En av hundens tassar ska ha trampat på kontaktfältet för att det inte ska bli fel. Det är svårt för domaren att avgöra om hunden trampade eller inte på kontakfältet om det går för fort. Därför har man nytta av att träna kontakfälten. Men innan man börjar så ska man ha klart för sig om man vill att hunden ska sitta, ligga eller stå på kontaktfältet. Här blir det lite att kolla på vad hunden gör snabbast. Vissa vallhundar lägger sig ofta ner annars är stående bra då det bara blir som ett stopp och sen vidare från stående. Men gör det som känns bäst för dig och din hund.

Jag tänkte bara ta upp "två på och två av"-metoden då det bara är den jag har erfarenhet av. Men det finns fler. Först behöver du lära in att hunden kan trampa på ett lock eller musmatta. Läs mer om det i den här artikeln av Eriiica. När hunden kan det lägger du eran target nedanför kontaktfältet. Visa hunden att den finns där och förhoppningsvis har ni tränat in targeten så bra att hunden verkligen vill dit, och för att komma dit ska den gå över balansen, a-hindret eller gungan. När den trampar på targeten kommer den alltså stå med två tassar på kontaktfältet och två tassar av (på marken). Belöna när hunden är på kontaktfältet och inte när den lämnat det. Får den belöningen på fel ställe kommer den ta sig dit där belöningen kommer. Du måste även ha ett släppkommando när hunden får lämna kontaktfältet. En kul grej att testa är att säga något annat än släppkommandot, och se om hunden lyssnar på vad du säger. Det här får ni träna på ett tag, och så småningom kommer hunden att ha byggt på beteendet att alltid stanna på taget i slutet och när den är borta kommer den förhoppningsvis göra så. När ni tränat ett tag med target kan du gömma undan den och nästa gång finns den där igen. Bara för att överraska hunden och även se om den verkligen förstått. Räkna med att det kan ta lång tid innan kontaktfälten är helt befästa. Det kräver även att man tränar ofta och korta stunder.

kf.jpg
Foto: Yessica, Sting är på väg att trampa på locket och är på kontaktfältet på gungan.

Det här var sista delen av den här serien om att lära in hinder hos hunden. Jag hoppas den kommer att vara till hjälp för er i agilityträningen.

Källor

Egna tankar och vad jag lärt mig, jag har även tagit hjälp av regelverket.
Regler

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

Annons:
Cerrolyn
7/30/09, 1:44 PM
#1

Mycket bra skrivet.

**MVH Cerrolyn

Yessica
7/30/09, 6:48 PM
#2

#1 Kul att höra! Glad

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

BrightGloria
7/30/09, 6:55 PM
#3

Tack Yessica! Jättefina artiklar om agility!

//BrightGloria
- Medarbetare på Sheltie.ifokus
- Hemsida

Yessica
7/30/09, 7:12 PM
#4

#3 Varsågod, ska börja på den om tävlingar snart, som faktiskt var den som jag tänkt skriva från början. Haha! Skrattande

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

AnneN
10/9/10, 6:01 PM
#5

Bra artikel Glad

Under avsnittet om kontaktfält står det "Läs mer om det i den här artikeln av Eriiica." men jag ser ingen länk till den artikel som hänvisas till.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

AnneN
10/9/10, 6:02 PM
#6

Just ja, glömde ju min fråga… vad händer på tävling om hunden får för sig att hoppa ner från balanshinder? Blir det felpoäng, vägran eller diskning?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
Cerrolyn
10/9/10, 8:32 PM
#7

#5

Jag har länkat nu. Men annars är det denna.

#6

Disk

**MVH Cerrolyn

Yessica
10/10/10, 12:43 AM
#8

#6 Beror på hur många ggr hunden gör det och vad den gör efter. Men om den springer upp och hoppar av antingen på uppfarten eller uppepå blir det vägran. Hoppar den ner efter att ha varit på nerfarten så blir det 5 fel (för att den inte nuddat kontaktfältet). Vid vägran måste man göra om för att inte bli diskad, för att man fortsätter innan föregående hinder är rätt utfört. Vissa gör om om hunden missar kontaktfältet. Det väljar man själv, men då blir man diskad. Enda gången man alltså skulle bli diskad för att den hoppar av på uppfart eller uppepå är om den drar mot något annat hinder och tar det. Är du med?

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

AnneN
10/10/10, 1:33 AM
#9

#8 Så om hunden på tex bommen springer upp hela vägen men halvvägs över hoppar ner, blir det vägran? Eller missuppfattar jag det då…

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Yessica
10/13/10, 8:48 PM
#10

#9 Det stämmer!

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

TinaH
10/23/10, 7:05 AM
#11

Bra artkel!! :-)

Jag gjorde så när jag tränade in Boy på dom höga höjderna att jag bad honom sitta och ligga en stund där uppe. Med givet gotte i handen.
På så sett så lär hunden sig att koppla bort höjen på ett helt annat sett och den får besked ganska snabbt på vad man har sina 4 tassar till.
Men håll i hunden när ni sätter den och lägger den…höjden är inget och leka med.
Nu bara älskar han den!!
Lika så A-hindret!.

Gungan…ja…den är fortfarande liiite läskig…men den tränas på.
Tunnlar, hinder, säckar och långhoppet…haha…han kör ett eget race mellan dom hindrena på banan. Jag bara står i mitten och kan inte något annat än och skratta….så kommer han och sätter sig vid min sida och tycker "Nu är jag färdig, ska vi träna mera??" :-D

Jag har tillgång till profisionäll bana där jag privat tränar Boy.
Jag kör först lydnad 15-20 min…så blir det 5 min vila i bilen.
Sedan ut på Agilitybana, så han får flamsa av sig :-)
Vill inte gå direkt till agilityn, sdå jag tycker att det är två olika grenar och dom ska man skilja åt. :-)

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Upp till toppen
Annons: