Annons:
Etikettövrigt
Läst 19696 ggr
giffan
3/9/10, 1:35 PM

Greyhound racing hundarnas formelett.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Greyhounden är en urgammal ras med sin bakgrund i Orienten. Den kom till England med romarna på 40-talet e Kr. Greyhounden användes huvudsakligen som jakthund på hjort och hare, där dess snabbhet och styrka kom väl till pass.

 Jag har endast sett på film hur de jagade med hundarna i öknen. När jägaren ser bytet (haren) så släpper han hunden som snabbt springer i kapp och vänder upp mot haren och tar den. Med ett snabbt knyck bryter den nacken på bytet och allt är över. Sen bär den haren fint tillbaka till jägaren. En duktig hund ska inte göra någon större synlig skada på bytet, då det ska gå att använda både köttet och pälsen.  I våra dagar är den kapplöpningshunden framför andra. Den är också uppskattad som sällskaps- och familjehund då den är väldigt foglig, vänlig, tålmodig, smidig och älskar sällskap

En greyhound har redan som liten i sig att jaga. De jagar med synen och springer endast korta sträckor efter sitt byte. De kan snabbt komma upp i mycket höga hastigheter och ibland tävlar man även i supersprint som är ca 100m race.

En Greyhound kan komma upp i hastigeter som 65-70 km/h Och Greyhounden är det 18:e snabbaste landdjuret.

Det finns två olika typer av greyhounds. Kapplöpnings hunden, en lite mindre greyhound som är snabb och smidig. Och den lite större modellen som lämpar sig bättre till utställning, den gör sig inget vidare på en kapp bana och har heller inte lika framavlat jakt intresse.

maggie lär sig att fånga  Min älskade Maggie lär sig jaga "haren"

Hundkapplöpningar är tävlingar för vinthundar.

Man tävlar på en ovalbana, på sand. I Sverige tävlas det framförallt på tre distanser, 320 meter (kort) och på 550 meter (medel), 780 meter (långdistans) Vissa banor har även en rak bana där man tävlar med hundarna. I danmark är det huvudsakligen så man löper med sina hundar. Förutom Greyhounden så tävlas det med andra raser och då framförallt whippet och afghanhundar. Även Basenji, Saluki och Borzoi är andra raser man kan se på banorna.

he´s black He´s black (min kompis hund som blev dansk mästare på stayer distansen)

 Hundarana är utrustade med nummer täcken med färger så man kan skilja på hundarna under racet. Alla hundar ska även bära munkorg för en säkerhet.

Det är normalt 6 hundar med i loppen och man startar med färgerna

  1. röd
  2. blå
  3. vit
  4. svart
  5. gul
  6. svart/vitt

I vissa länder har man några flera hundar i samma lopp och lägger då till någon färg.

 Min maggie Min älskade maggie på sin första tävling där hon blev 2:a

 När man kommer till tävlingsplatsen skall hunden vägas och veterinärbesiktigas. Då kollar man att vikten stämmer från senaste starten. Man kollar även att klorna är i bra skick och att hunden inte visar någon form av smärta eller att den haltar

När det börjar närma sig start tar man ut hunden och raster den och värmer upp sin hund. Sen presenterar man på ett led och samlas utanför burarna. På signal så sätter man in hundarna i burarna, och sen har man som hundägare/tränare inget mera med loppet att göra.

Haren ( som är mekanisk och styrs med en fjärkontroll) sätter upp farten. När den passerar burarna så går fronten upp och loppet har startat. När loppet är över, villket det är på några få sekunder. Så ska det finnas en person till varje hund som kan fånga in den. Ibland kan det vara lättare sagt än gjort.

En greyhound älskar verkligen att springa så det är viktigt att man hinner fånga hundarna innan det tar sig ett extra varv på banan. Det kan vara mycket skadligt för hundarna som instingktivt bara fortsätter att springa, och ibland kan stupa då de inte känner att de blir trötta.

start av greyhound lopp

Startögonblicket på kallerup banan i danmark

Under själva loppet kan hunden bli diskad om den vänder på huvudet och försöker putta eller bita en annan hund. Vanligt är att det tas doping prov på den vinnande hunden efter loppet.

Hur bestäms villken box man startar ifrån?

Man skiljer på inside - middle och out hundar. Det betyder att när man har tränat sin hund på banan så kollar man noga vart i banan hunden helst vill springa. Har man en hund som tar mycket vida svängar passar den bäst att starta från box 5 eller 6 Outside. Han man däremot en hund som springer mycket nära "rales" ( där haren åker på) så passar hunden bäst att starta  

från box 1 eller 2 Inside. Och har man en hund som gärna springer mitt i så önskar man 3 eller 4 Middle. Man kan tyvärr endast önska box, och skulle det vara så att alla hundar i ett lopp önskat nr 6 så kan det bli så illa att den innersta hunden välter fältet då den söker sig ut i banan. Vissa hundar ser man tydligt att de direkt när boxen går upp springer rätt ut och sen löper den vidare. Man kan inte träna en hund till att springa inner eller ytter. Det är det som är lite av den stora charmen med hund kapplöpning, när du satt hunden i box, då bestämmer den hur loppet ska gå.

Följande krävs för att få tävla med sin hund.

Hundägaren ska

  • vara medlem i kapplöpningsklubb ansluten till SHCF

  • ha genomgått utbildning och rekommenderats licens av sin klubb

  • ha ansökt och beviljats tävlingslicens av SHCF

  • vara medlem i Svenska kenneklubben (SKK)

    Hunden ska

  • vara registerad i SHCF:s och SKK:s register

  • ha genomgått minst två godkända provlopp och erhållit tävlingslicens

  • ägas till minst 10 procent av en licensierad person som därmed påtagit sig ansvaret för hunden också efter avslutad tävlingskarriär.

                                      timmy och  

Timmy och "fie" en underbar tävlings och familje hund

Antalet banor i sverige

I Sverige finns tolv hundkapplöpningsbanor varav fyra är godkända för riksspel. Dessa banor går under samlingsnamnet Greyhound Park och finns i dag i Skellefteå, Stockholm (Åkersberga), Borås och Landskrona. På dessa banor kan du spela Vinnare, Duo och Bantrio på plats. Övriga banor är Älvsbyn, Sundsvall, Sandviken (Järbo), Västerås, Örebro, Skarpnäck (stockholm), Alingsås och Simrishamn

Andra former för tävling

Lure Corsing är en annan form av tävling där man kan ställa upp med sin greyhound. Lure corsing ska efterlikna fri jakt på kanin/hare. Man tävlar i sverige på  en upp snittslad bana där man drar en trassa mellan trossor, så det ser ut som en flyende hare som hoppar i sicksack. Då tävlar hundarna i par, och det är inte nödvändigt vis den hunden som fångar bytet som vinner. Man bedömmer hur hunden samarbetar och kan driva bytet mot den andra hunden. Hundarna får poäng i en speciell poängskala.

Även här har hundarna munkorg för att förhindra skador på varandra i stridens hetta.

 Bar Tidings En stor kille med coursing hundar i sitt blod

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Annons:
[Malin3033]
3/9/10, 3:38 PM
#1

Vilken bra artikel! Väldigt intressant läsningGlad

giffan
3/9/10, 4:05 PM
#2

#1 Tack, det finns mera att skriva men ville inte göra den för onödigt lång.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Yessica
3/9/10, 5:31 PM
#3

Tycker det ser superbra ut! Skrattande

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

[Malin3033]
3/9/10, 7:43 PM
#4

#2 Jag tycker att racing är jätte intressant så för mig så skulle det kunna vara hur långt som helst, men det gäller givetvis inte alla Cool

giffan
3/10/10, 2:37 PM
#5

#4 Kanske skulle försöka göra en till då, om det är flera som vill läsa om racing sporten…

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

[Empisen]
3/10/10, 3:02 PM
#6

Intressant artikel! Glad

Annons:
sighni
3/13/10, 6:25 PM
#7

Jag är också intresserad av hundkapp, whippet race och lure coursing. Jag vet att jag gjort ett inlägg om lure coursing för något år sedan. Den får gärna användas som artikel.

Jag saknar dock något om den kommersiella hundkappens baksida. Kommersiell hundkapp är behäftad med stora djurskyddsproblem. Även om det inte varit så stora svårigheter i Sverige (än) så gynnar vi greyhoundracingindustrin i England/Irland genom spel på engelska lopp i Sverige.

Läs mer på www.greyhoundaction.org.uk

giffan
3/13/10, 7:40 PM
#8

#7 Ja det är ett dilemma inom all sport med djur där det förekommer pengar och spel. Så blir det prat om djurskyddet. Nu ligger ju sverige långt framme vad beträffar djurskyddet och jag vet att diskutionerna om det här kan pågå i det oändliga.

Jag har personligen inte sett så mycket av baksidorna med spelet (även om jag skulle ljuga om jag sa att det inte fanns) Men som sagt jag har inte sett så många baksidor, mera det ljusa av det.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

tsset
3/15/10, 6:28 PM
#9

Åh, det här ser så himla kul ut! Någon som vet om man kan testa på detta med annat än vinthund? Har alltid sagt att yngsta ser ut som en greyhound när han springer, verkligen samma teknik och ansiktsuttryck, så en dröm är verkligen att släppa honom på en bana och se om han hade haft någon chans som vinthund. Och om det möjligen döljer sig lite vinthund i generna, ibland känns det så!Flört

Tänker då utan tävling och konkurrens i den bemärkelsen, bara träna in hela situationen och se hur det går, anpassat till hunden. Annars får vi fortsätta med de vanliga över ängarna, kanske leta upp en villig vinthund att jämföra med… ;)

Yessica
3/15/10, 11:57 PM
#10

#9 Bra fråga! Glad Har funderat på det med. Skulle vara kul att testa en gång bara liksom. Vet att vissa hästmänniskor åker med "vanliga" hästar till galoppbanor för att köra galopp på skoj som träning och "tända" dom lite. Glad

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

giffan
3/16/10, 8:24 AM
#11

#9 och #10 På många banor (vet ju inte villken ni tillhör) så brukar man kunna få testa även "vanliga" hundar på banan. Man börjar alltid med alla hundar på släphare före man senare går över till motorharen. Släp haren är inte den haren man har på rundbanan. Utan man står brevid startboxen med sin hund och så har man lagt ut en lång lina på raksträckan där "haren" sitter i slutet, sen har man en enklare typ av maskin som drar in den. Släpharen går inte på motor. Man testar alla hundar så först, för att se att de verkligen jagar haren. Sen går man över och tetar en sväng och ökar upp till en raka och en sväng, för att sen köra ett varv. När det går bra så kan man starta från box och så småning om kan hunden springa med andra hundar.

Man gör på det sättet för att det är viktigt att hundarna verkligen jagar haren och inte de andra hundarna.

Så kontakta eran närmaste klubb och fråga om de går med på att ni får testa era hundar.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

tsset
3/16/10, 12:27 PM
#12

#11 Åh, underbart! Tack för den infon. Blir till att testa på, om möjligt, till sommaren för oss alltså :) Kul!

marinelady
3/18/10, 7:28 PM
#13

#11 Härligt :) har en kerry som om något älskar att jaga vår "hare" som är den enda leksaken som vi leker med här hemma och som damen älskar.. tror hon skulle uppskatta att testa detta

Annons:
giffan
3/18/10, 8:44 PM
#14

När man kör släp hare brukar man kunna fästa sin egna sak på den… så ta med det de gillar att jaga.. eller så tar man med lite typ olja från något kött eller något riktigt gotttigt man kan dränka trasan i.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

marinelady
3/19/10, 11:21 PM
#15

Fråga; den riktiga motorharen är det äkta hare, alltså päls? Min hund leker nämligen och jagar enbart sånt som är äkta skinn, just nu har vi kanin i snörändan :).. men att hon kan springa fick jag bevis på idag när vi var ute och red, stackars hästen tyckte det var himla orättvist att hunden fick springa iväg så där snabbt men inte hon..

giffan
3/20/10, 12:38 AM
#16

#15 Man får (tyvärr) inte ha äkta skinn som hare ur djurskydds synpungt. Däremot när du tränar och lär in hunden att springa på banan kan man (om man har ett eget skinn) sätta på sitt egna skinn åt sin hund. Men på tävling så är det några plastremsor och en vanlig tyg trasa som sitter på. I stockholm (åkers kanal) och på Landskrona har de även testat att ha en grej på som ger ifrån sig ett pipande ljud, för att få hundarna mera intresserade av haren. Men min åsikt är att hundarna verkligen jagar med synen och inte bryr sig så mycket om pipandet.

Jag brukade gå till myrornas, eller någon liknade secondhand och köpa päls mössor när jag tränade mina hundar.

Länk till en bild med en "hare"

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

giffan
3/20/10, 12:45 AM
#17

#15 Om du mäte rupp en sträcka på 50-100m Inte för långt i början. Så ber du någon hålla i hunden och du tar din hare i ett snöre och så går du iväg en bit. När du kommit nästan dit stoppet ska vara så ger du ett tecken och medhjälparen släpper din hund. då springer du iväg med haren släpandes efter dig. Och låter hunden springa i kapp dig och fånga sitt byte. När det fungerar så byter du till en trasa. Och ger massa beröm och kamp om trasan när hunden fångar "bytet"

Där har du ett bra sätt att förbereda din hund före su ska till banan och träna med riktig släp hare för att senare kunna köra på motorharen.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

sighni
3/21/10, 12:57 PM
#18

#8 Tyvärr är det ju så att det finns folk som vill tjäna pengar på vad som helst. Hundar är billiga ( särskilt i jämförelse med hästar). Jag tror att man ska vara väldigt observant om man sysslar med någon form av "sport" där djur förekommer och inte vara alltför naiv och tro att vi är så djurvänliga i Sverige. Dessutom förekommer spel på engelska lopp och där handlar det definitivt inte om djurskydd. Det är storindustri. I takt med att pengasummorna ökar minskar intresset för djurskydd.

Om hundkappen förblir på hobbynivå så undanröjs möjligheten för lycksökare och hundarna skyddas. Det viktigaste måste vara hundarna.

sighni
3/21/10, 1:06 PM
#19

#16 Jag tror inte heller pipandet spelar så stor roll. De jagar med synen efter det som rör sig och det är ju så man tränar.

giffan
3/21/10, 1:11 PM
#20

#19 Några menar på att vissa hundar blir mera intresserade av att det låter. Mina hundar har inte brytt sig nämnvärt om ljudet.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Annons:
sighni
3/21/10, 1:16 PM
#21

#20 Man kan fundera lite på hur de tränat.

giffan
3/21/10, 1:20 PM
#22

#21 Beror nog inte så mycket på hur de tränat, beror nog mera på hur hunden är.

Några hundar som lätt tappar fokus på trasan kan ha hjälp av ljudet.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

sighni
3/21/10, 1:34 PM
#23

#22 Om hunden lätt tappar fokus på trasan.Är den så lämplig då?

Jag tror nog att träningen spelar roll.

giffan
3/21/10, 1:42 PM
#24

#23 Jo det kan den vara. Ljudet kan räcka för endel hundar att ta i lite mera och få större jakt lust. så länge en hund inte jagar de andra hundarna utan går på trasan så är de lämpliga att tävlas med. Om de skulle gå efter de andra hundarna blir de diskade och får heller inte tävla sen, förrens de kan uppvisa i nytt "kval" att de går rent igen.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

[Agneslundin]
4/1/10, 7:04 PM
#25

undrar bara en sak , den där haren dom jagar på tävlingar . är den riktig och död då eller är det en låtsas hare ?

Denna kommentar har tagits bort.
giffan
4/2/10, 1:15 AM
#27

#25 Det är en låtsas hare, några plastband som hänger på en motordriven sak som far runt på en skena. Man får inte ens ha ett skin på haren så hundarna jagar i tron att det är ett riktigt byte.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Annons:
[Agneslundin]
4/2/10, 10:50 AM
#28

#27 okej vad bra :)

giffan
4/2/10, 9:38 PM
#29

#28 Ja när man börjar träna hundarna från små, tar man en trasa på en pinne, spm man kan dra på marken… så att hunden lär sig att jaga. Nästan som en katt unge.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

[Agneslundin]
4/3/10, 10:29 AM
#30

#29 gulligt :)

giffan
8/11/10, 11:42 PM
#31

#30 Första bilden i artikeln är just sådan "tras lek" Min valp som fick jaga "haren" på banan för första gången. Haren bestog endast av vanligt tyg och plast band.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Upp till toppen
Annons: