Annons:
Etikettövrigt
Läst 12936 ggr
Cerrolyn
2010-04-26 09:29

Torrfoder förkortar hundens liv?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Svensk veterinär skeptisk till hundmats-studie. Artikel med Johan Beck- Friis kommer från tidningen Jakt och Jägare.

Vad ska valpen äta? Det finns många profeter när det gäller hundmat. Men "BARF-dieten" räcker inte, konstaterar en svensk veterinär som varnar för att låta hundar leva bara på rått kött, ben och inälvor.

Hundar blir sjuka och lever kortare liv om de får industritillverkad hundmat istället för hemmagjord mat. Det hävdar den belgiska djurakupunktören Gerard Lippert. Men svenska veterinärer håller inte med.

Lippert har bland annat gjort en undersökning på 600 hundar som visar att det industriella torrfodret orsakar allergier och leder till fetma. Dessutom förkortas hundens liv med i snitt tre år.
Orsaken är bland annat att viktiga näringsämnen försvinner under tillagningen, då maten överhettas. Lippert påpekar också att man vet väldigt lite varifrån proteinerna i den industriella hundmaten kommer ifrån, och att det oftast är väldigt mycket genetiskt modifierat spannmål och väldigt lite grönsaker i torrfodret.
- Husdjur är, precis som människor, offer för skräpmat, säger Gerard Lippert till nyhetsbyrån AFP.

BARF-rörelsen
Det finns en rörelse bland hundägare som kallas BARF "Biologically Appropriate Raw Food", vars huvudbudskap är att ge hundarna rått kött, ben och inälvor - alltså samma mat som till exempel vargarna äter.
Men den kostrekommendationen gillar inte informationschefen och veterinären vid Sveriges Veterinärförbund, Johan Beck-Friis.
- Hunden är ingen varg längre, säger Friis till Jakt & Jägare, och fortsätter:
- Framför allt lever hundarna betydligt längre än sina vilda släktingar i naturen. BARF-dieten räcker inte. Faktum är att det var vanligt på 50-60-talen, före torrfodrens tid, att hundar som kom till veterinärerna led av bristsjukdomar. Så är det inte i dag, säger Friis.

Smittorisk
Att ge hundarna rått kött och råa ben är förvisso näringsmässigt okej, men kan vara direkt skadligt och dessutom innebära en smittorisk (bland annat när det gäller de omdiskuterade dvärgbandmaskarna).
Friis konstaterar att det finns många profeter när det gäller hundmat och att foderideologierna tar sig smått religiösa uttryck bland hundägarna. Sanningen på veterinärklinikerna är emellertid en annan. Benflisor kan punktera tarmarna och ibland tar det stopp så att det krävs operation. Friis avråder bestämt från att ge hunden ben från gris, får, fisk och fågel. Och alla animalier ska kokas.

Dyrast inte alltid bäst
Däremot kan det finnas en övertro på hundmat - att billiga sorter skulle vara sämre. Johan Beck-Friis säger:
- Ingen foderfabrikant vågar tillverka ett foder som inte innehåller allt det som en normal hund ska ha. Däremot kan det finns speciellt energirikt foder, för hårt arbetande hundar, eller dietfoder för olika typer av sjukdomar. Det kan ju i vissa fall motivera det högre priset.
- Numera är det ofta så att hundarna äter bättre än vad vi själva gör. Vi bestämmer vilken mat de ska få, medan vi själva faller för alla möjliga frestelser och äter skräpmat.

**MVH Cerrolyn

Annons:
[Empisen]
2010-04-26 14:33
#1

Jätte bra artikel!! Den borde finnas på blandrashundar och hundar iFokus oxå! Glad

Jag tror inte på att torrfoder är farligt, i för stor mängd, ja, självklart.
Men om man ger rätt mängd så mår hunden bra. Sen kan man ha en hund som inte mår bra av något torrfoder, men det är en annan sak.

Linnea
2010-05-19 11:35
#2

Nej hunden är ingen varg men en köttätare som får spannmål? Låter illa i mina öron. Man får ju inte ge animaliskt foder till kor så varför ge vegetabiliskt foder till hundar?

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

BARFmycat
2010-05-21 01:08
#3

Ben är ju inte farligt så länge de är råa och vältuggade..

Klart att ett ben punkterar tarmen om det sväljs för stort, det gör pinnar också, och ändå är det sällan man hör att det är livsfarligt att ge sin hund pinnar..?

Tillagade ben blir sylvassa och får en annan molekylär struktur än råa ben, hundkroppen känner inte igen benet. Finns en artikel om just det här inne på BARF I Fokus just nu.

Och klart att vi BARF:are får något religiöst i blicken när vi pratar om det vi brinner för allra mest, det finns ju en anledning till att vi gör det! Skinande vita tänder, luktfritt bajs och silkeslen, glansig päls, man blir ju själalycklig för mindre!Skrattande

Mina katter äter gladeligen både rått kött och ben, har gjort det de senaste 2 åren och mår bättre än utmärkt!

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Linnea
2010-05-21 11:26
#4

Jag blir förvånad den dagen vi lyckas avla ett köttätande djur så pass att det blir ett växtätande djur..

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

BARFmycat
2010-05-21 14:15
#5

#4

Det är nog någon miljons "utveckling" kvar dit…

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Linnea
2010-05-21 14:18
#6

#5 Exakt, alltså ska hundar äta kött!

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
BARFmycat
2010-05-21 14:59
#7

#6

Ja mig veterligen så är det det som ska göra.

Om man skulle låta någon kunnig dissekera tänder och magsystem från en varg och en BARF:ad hund i samma storlek så tror jag inte att den skulle kunna skilja på vem som är hunden och vem som är vargen.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

[Empisen]
2010-05-26 19:18
#8

#3 Jag tror inget bajs är helt luktfritt..
Sen så har min hund vita tänder, "glansig päls" (han är en strävhårig terrier så glansig är väl fel ord).

Alla BARF hundar är inte bättre än dom icke BARFADE hundarna.

Det är olika från hund till hund.

BARFmycat
2010-05-26 19:21
#9

#8

Då får du komma och lukta på mina katters, det är luktfritt, varför skulle jag ljuga om det?

Generellt så är dem det, men undantag finns alltid. Dock så vet man ju då inte hur de BARF:ade hundarna skulle se ut och må oBARFade, och vice versa.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Elcyion
2010-06-29 13:49
#10

Johan Beck-Friis uttalar sig gärna om saker han inte har full koll på. Bl.a leishmania. Samma sak med BARF.

Jag BARFar mina katter, och min tandstenskatt är helt av med alla tandstensproblem. Något som inget torrfoder än så länge har klarat av. Lådan luktar minimalt att rensa (min ena katt måste jag komplettera med blötmat för att hon inte ska tröttna på smaken) och blir väldigt lite restprodukter.

Medarbetare på jack russel terrier

Linnea
2010-06-29 13:56
#11

Att påstå att kött inte räcker för att man på 50-talet ofta såg hundar med näringsbrist tycker jag visar på stor okunskap. Vet vi inte mer nu är på 50-talet? Nu har vi bättre koll på vad olika köttdelar innehåller för nåt. Te x att man måste ge lever men bara en viss % av maten.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Katti
2010-06-29 14:19
#12

Det är lika dumt som när en av Sveriges största experter på ledproblem hos hund i en artikel i HUndsport går ut och säger att höftledsfelen ökar och det beror på att man ger valpfoder så att valparna växer för fort. Den som kan sin foderlära vet att det är kolhydrater som gör att kroppen växer för bort. Fett och protein gör att vi, liksom hundar, växer i den takt som naturen avsåg. Alla mina hundar äter valpfoder eller motsvarande (i den mån de får torrfoder) eftersom dessa innehåller mindre kolhydrater till förmån för fett och protein.

Jag tycker inte att man kan göra ett sånt uttalande baserat på bara en teori. En ledexpert ska ägna sig åt leder och har han en teori får han väl genomföra, eller be någon genomföra, tester som kan visa om teorin håller. Där han sitter på SKK och läser av bilder vet han knappast vad hundarna har ätit!

#1, jag är helt övertygad om torrfoder är farligt om man ger de billiga kolhydratbaserade varianterna. Precis som något man skulle kunna kalla BARF självklart är farligt om man inte har kunskapen att göra det på rätt sätt.

Kraven på hundfodertillverkarna gäller såvitt jag vet mikronutrienterna (vitaminer och mineraler) och inte makronutrienterna (fett, protein och kolhydrater). Eller också är bara lägstanivån väldigt låg, så att många foder som säljs till hundar faktiskt är helt artvidriga. Eller vad sägs om över 50% kolhydrater till en art som faktiskt inte behöver några kolhydrater alls! Tyvärr är det lika illa med människomaten…

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Elcyion
2010-06-29 14:34
#13

#12 Förstår vad du menar, men klarar inte riktigt av att sätta in det i verkligheten med det jag tänker på.

Se på katten tex. Den är en ren köttätare, ändå finns det veganska (godkända) foder på den svenska marknaden.

Jag har varit i kontakt med bl.a jordbruksverket och länstyrelsen (de som har hand om djurskyddet idag) och pratat med dem om just veganska foder. Enligt jordbruksverket (som är de som godkänner foder) kan de bara stoppa ett foder OM det innehåller saker som är direkt skadliga för djuret. Men innehåller de rätt mängd (tex) a-vitamin, men från fel källa, är fodret tillåtet.

Jag anser/ansåg (när jag pratade med jordbruksverket) att alla nya foder som kommer ut på marknaden måste långtidstestas på djurarten de är tänkta för. Då menar jag inte 3 katter i 4 månader. Snarare 100 katter under 10-12 månader. Jordbruksverket menade på att de inte har de resurserna, vilket jag förstår. De ska inte behöva lägga pengarna på sådant. Däremot anser jag att man ska kunna ställa det kravet på en fodertillverkare innan deras foder blir godkänt!

Sedan har artikeln ovan använt en ganska dålig motvikt till Johan Beck-Friis. Även om jag anser att Gerard Lippert har stora poänger i det han säger, är han inte utbuildad på foder. Veterinärernas foderutbildning ät iof inget att hurra för heller.

Hade de använt en mer seriös källa, skulle jag snarare hänvisa till Elizabeth M. Hodgkins som är en veterinär i Kalifornien (stavning på svenska?) som förespråkar BARF. Det hade trovärdigare motvikt till Johan Beck-Friis.

Du har även Torbjörn Lundström, som är Sveriges främst djurtandläkare. Detta för att han i botten är tandläkare till människor, och sedan har vidarutbildat sig till veterinär. Jag kontaktade Torbjörn med lite frågor ang. min katt med FORL (tandsjukdom) och fick rådet att ge en så rovdjursanpassad kost som jag bara kunde. Underförstått att den skulle vara väl balanserad.

Medarbetare på jack russel terrier

Annons:
vallhund
2010-07-03 07:55
#14

Det heter bones and raw food, inget annat, fö så skall en akupunktör inte utala sig om hundens näringsbehov, lika lite som en veterinär som inte är specialistutbildad i hundens näringsfysiologi bör göra det. Veterinärerna har inte många timmars utbildning i smådjurs foderbehov o föreläsarna kommer från bl a Hills.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Upp till toppen
Annons: